Lachen om seksestrijd

Katherine Hepburn en Spencer Tracy: advocaat en aanklager.
Katherine Hepburn en Spencer Tracy: advocaat en aanklager.

Adam’s Rib (George Cukor, 1949) Eén, 14.05-15.45 uur

Katharine Hepburn vormde samen met Spencer Tracy een sprankelend duo in negen films, voornamelijk screwball comedies. Hun eerste samenwerking, Woman of the Year, stamt uit 1942. Hoewel Tracy al getrouwd was en als goed katholiek niet wilde scheiden, sloeg tijdens de opnamen van die film de vlam in de pan. Hepburns relatie met Tracy duurde 26 jaar en was een publiek geheim.

Adam’s Rib (1949) is een van de beste komedies waarin Tracy en Hepburn schitteren. Hij is openbaar aanklager, zij advocaat. Het getrouwde stel komt tegenover elkaar te staan als zij de verdediging op zich neemt van een vrouw, een prachtige rol van Judy Holliday, die vergeefs probeerde haar overspelige echtgenoot neer te schieten. Vlak voordat zij op hem en zijn minnares vuurt, leest ze nog snel even de gebruiksaanwijzing van het pistool dat zij speciaal voor deze gelegenheid aanschafte. De scène waarin Hepburn Holliday ondervraagt over haar wanhoopsdaad, werd door regisseur George Cukor in één lange ongemonteerde take opgenomen – tegenwoordig bijna ondenkbaar in een Hollywoodkomedie. Ondanks de lengte blijft de scène altijd spannend.

Het gekibbel in de rechtszaal zet het echtpaar thuis vrolijk voort. Daarbij gaat het hard tegen hard. In een sterke scène slaat Tracy haar tijdens een massage iets te hard op de billen, later trapt Hepburn hem hard tegen zijn scheenbeen. De inzet van hun discussies liegt er dan ook niet om: gelijkheid van de seksen. Een nog steeds actueel thema: afgelopen woensdag berichtte deze krant bijvoorbeeld over de onverklaarbare loonkloof tussen man en vrouw.

    • André Waardenburg