Kortkolom economie

Dekkers voorzitter FNV Bondgenoten

Amsterdam. Ellen Dekkers (49) is gisteren gekozen tot nieuwe voorzitter van FNV Bondgenoten (461.000 leden). Zij is de komende jaren het boegbeeld van de grootste van de zeventien bij de FNV aangesloten bonden. Dekkers volgt Henk van der Kolk op, die bijna tien jaar voorzitter was. Dekkers gaf gisteren, op het congres van Bondgenoten dat haar met ruime meerderheid koos als voorzitter, aan dat ook zij het mandaat voor FNV-voorzitter Ton Heerts om te onderhandelen met werkgevers over een sociaal akkoord, onverminderd steunt. „Onze inzet daarbij is niet veranderd.” Zowel Dekkers als Van der Kolk gaven gisteren aan het wenselijk te vinden dat de nieuwe FNV-voorzitter – de 1,2 miljoen leden kiezen die in mei per referendum – uit eigen FNV-gelederen komt. (NRC)

Extra regels voor beloningsbeleid

Amsterdam. Pensioenfondsen moeten een beloningsbeleid opstellen waarmee wordt voorkomen dat pensioenbestuurders onaanvaardbare risico’s nemen met de beleggingen. Ook moeten fondsbestuurders en toezichthouders voldoende tijd hebben om hun taken te kunnen uitvoeren. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA). De maatregelen zijn een uitwerking van een wetsvoorstel waarmee het bestuur van de pensioenfondsen wordt versterkt. Het kabinet wil de deskundigheid van pensioenbestuurders en het interne toezicht verstevigen. (NRC)

Kartelonderzoek naar Duitse bierbrouwers

Amsterdam. De Duitse kartelautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke illegale prijsafspraken door een aantal grote Duitse bierbrouwers. De brouwers Warsteiner en Krombacher hebben vrijdag laten weten dat ze onderdeel zijn van het onderzoek. Volgens het Duitse blad Focus gaat het om een ongeveer 12 brouwers van 24 premiummerken met een gezamenlijk aandeel op de Duitse biermarkt van ruim 50 procent. Dat is volgens Focus het grootste kartelonderzoek op de Duitse biermarkt ooit. Warsteiner liet in een reactie weten dat het onderzoek al in de eerste helft van 2012 werd begonnen. Krombacher bevestigde de berichtgeving eveneens, maar gaf verder geen inhoudelijk commentaar. (NRC)