Koerdische PKK kondigt per direct officieel wapenstilstand af

Duizenden Koerden demonstreerden eergisteren in het zuidoosten van Turkije met vlaggen van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan. Die riep die dag op tot een staakt-het-vuren. Foto AP

PKK-leider Abdullah Öcalan had er twee dagen geleden al tot opgeroepen, maar sinds vandaag is de officiële wapenstilstand met Turkije dan ook echt een feit. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee lijkt een belangrijke stap gezet in het vredesproces tussen de PKK en Turkije.

PKK-topman Murat Karayilan zei vandaag in een video op de website Firat News:

“Sinds 21 maart en van nu af aan, verklaren wij, als organisatie, als de PKK, officieel en duidelijk een staakt-het-vuren.”

De gevangen Koerdische rebellenleider Öcalan riep donderdag vanaf gevangeniseiland Imrali op tot een wapenstilstand met Turkije. Tijdens een aangekondigde toespraak meldde hij dat de PKK-militanten uit Turkije zich geleidelijk zullen terugtrekken naar hun kampen in Noord-Irak.

Öcalan stelde dat “de deur naar democratische processen in Turkije is geopend na een lange periode van gewapende strijd”. Hij zei:

“Laat de wapens zwijgen en politiek domineren. We hebben de fase bereikt waarin onze gewapende troepen zich gaan terugtrekken. Dit is niet het einde, dit is het begin van een nieuw tijdperk.”

Öcelan is al sinds oktober in gesprek met de Turkse overheid om een eind te maken aan het conflict tussen de Koerden en Turkije dat sinds 1984 aan 40 duizend mensen het leven kostte.

    • Niels Posthumus