Kerry blijft in Midden-Oosten om vredesproces op gang te krijgen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry zet de gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders voort nu president Obama zijn bezoek aan de regio beëindigd heeft. Kerry gaat op zoek naar manieren om de vastgelopen vredesgesprekken tussen beide partijen te hervatten.

Kerry afgelopen donderdag tijdens het bezoek van hem en Obama aan Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Saul Loeb

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zet de gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders voort nu president Obama zijn bezoek aan de regio beëindigd heeft. Kerry gaat op zoek naar manieren om de vastgelopen vredesgesprekken tussen beide partijen te hervatten.

Kerry heeft vanmiddag in de Jordaanse hoofdstad Amman een afspraak met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Daarna keert Kerry terug naar Jeruzalem voor een onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Obama drong er tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden op aan de onderhandelingen over vrede te hervatten. Hij kwam zelf echter niet met een nieuw plan, maar zei dat Kerry de komende maanden veel tijd in de kwestie zal steken. Het vredesproces liep in 2010 volledig vast, toen de Palestijnen weigerden om met Israël om de tafel te zitten zolang het blijft bouwen in bezet Palestijns gebied.

Herstel relaties Israël en Turkije belangrijk succes

Obama sloot zijn vierdaagse bezoek aan het Midden-Oosten vandaag af met een bezoek aan de historische stad Petra in Jordanië. Tot grote doorbraken heeft het bezoek niet geleid, de trip stond vooral in het teken van het uitwisselen van vriendschappelijke woorden en het schudden van handen. Zo probeerde hij de Israëlische bevolking te overtuigen van de Amerikaanse toewijding aan haar veiligheid.

Het belangrijkste succes van Obama’s bezoek aan Israël was dat hij gisteren bekend kon maken dat de diplomatieke relaties tussen Israël en Turkije zullen worden hersteld. De Israëlische premier Netanyahu heeft de Turkse premier Erdogan zijn excuses aangeboden voor de doden die vielen bij Israëls aanval op een Turks schip in 2010. Erdogan aanvaardde de excuses. Hij roemde gisteren zelfs de kracht van de vriendschap “tussen het Turkse en het Joodse volk”.

    • Pim van den Dool