Kans op onderkoeling of bevriezing door straffe oostenwind

Wandelaars in Limburg kregen vorige week nog te maken met forse sneeuwval. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het voelt vandaag soms zo koud aan dat je bij langdurige blootselling aan de wind kans hebt op onderkoeling of bevriezingsverschijnselen. Daarvoor waarschuwen metereologen vanochtend. De gevoelstemperatuur lag vanochtend vroeg tussen de -5 en -15 graden.

De extreem lage gevoelstemperatuur wordt veroorzaakt door een ijzige oostenwind, die vrij krachtig tot hard waait. Weeronline.nl waarschuwt dat de wind zo door je kleren heen waait en adviseert daarom extra veel kleding te dragen. Vooral op de Wadden voelt het vanochtend heel koud aan.

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl In het noorden nu #gevoelstemperatuur van -9 tot -13, dus ijzig koud door de wind! Zie http://t.co/iQp04rTPiH, tabblad Gevoelstemp.

Voor maartse begrippen wordt het vandaag een ijskoude dag. De temperatuur komt vanmiddag op de meeste plaatsen maar net boven het vriespunt uit. In het noorden blijven de temperaturen zelfs steken rond de nul graden. In het zuiden neemt in de loop van de dag de kans op (natte) sneeuw toe en kan het in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg glad zijn. Op het IJsselmeer komen windstoten voor van tussen de 70 en 75 kilometer per uur.

Na het weekend wordt het iets aangenamer

Vanavond en vannacht kan het in het zuiden en zuidwesten blijven sneeuwen. Er valt naar verwachting lokaal 1 tot 3 centimeter. Morgen komt de temperatuur iets hoger uit dan vandaag, maar de oostenwind blijft hard waaien. Na het weekend wordt het geleidelijk wat aangenamer. Er zijn zonnige perioden en de wind neemt geleidelijk in kracht af.

Voor het Paasweekend ziet het er overigens niet slecht uit: volgens Weeronline is de kans 60 procent dat we “normale” temperaturen krijgen tijdens de Paasdagen.

Twitter avatar weeronline weeronline In het noorden, ondanks de kou, ook een prachtig plaatje. Dank @MeteoRoodescho1 ! http://t.co/kCH8TQiQc3
    • Pim van den Dool