Kamervragen over meer gaswinning Waddenzee - PvdA en D66 kritisch

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven tijdens een eerder debat over gaswinning. Foto ANP / Martijn Beekman

Diverse Tweede Kamerleden hebben vragen over de toestemming die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft verleend aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om meer aardgas te gaan winnen onder en rond de Waddenzee. Regeringspartij PvdA is kritisch en ook bij D66 roept de kwestie een hoop vragen op.

PvdA-Kamerlid Jan Vos geeft aan kritisch te zijn over een verruiming van de gaswinning onder en rond de Waddenzee. Hij twitterde vandaag:

Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De PvdA is kritisch over verruiming gaswinning Waddenzee, natuurbescherming staat voorop en we zullen opheldering vragen aan Minister Kamp.

De PvdA gaat volgens Vos aan Kamp opheldering vragen.

Ook D66 komt dinsdag met vragen aan Kamp

Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft vragen. Zij zegt tegen persbureau Novum:

“In de hele discussie over de gaswinning in Groningen hebben wij gevraagd of een deel van het gas niet uit kleine velden kan komen. Toen werd gezegd dat ze dat niet voor het einde van het jaar in kaart konden hebben. Voor dit gebied kon dat dus kennelijk wel.”

Van Veldhoven, die mondelinge vragen voor dinsdag heeft ingediend voor Kamp, wil onder meer weten of het extra gas uit het Waddengebied kan zorgen voor minder gaswinning in Groningen. Ook wil ze weten of de effecten niet net als in Groningen ernstiger kunnen zijn dan gedacht.

Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3.9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is. In december worden de resultaten van verder onderzoek naar de kwestie verwacht.

Ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft mondelinge vragen aangemeld. Zij zegt:

“Ik vraag me af of de minister ook op onze mooie Waddenzee let.”

De NAM mag van Kamp twintig procent meer Waddengas winnen, aldus Van Tongeren.

“De vorige overschrijding is ineens geen probleem meer. Ik hoor graag van de minister hoe hij zijn afspraken met milieuverenigingen zo nog denkt na te komen.”

    • Niels Posthumus