Jorrit Bergsma klopt Kramer en wint goud op 10 kilometer

Bergsma is door zijn prestatie vanmiddag de grote favoriet voor het goud op de Olympische Winterspelen van volgend jaar.
Bergsma is door zijn prestatie vanmiddag de grote favoriet voor het goud op de Olympische Winterspelen van volgend jaar. Foto AFP / Yuri Kadobnov

Schaatser Jorrit Bergsma heeft vanmiddag bij de WK Afstanden in Sotsji goud gewonnen op de 10 kilometer. Bergsma klokte een tijd van 12.57,69 en was daarmee Sven Kramer te snel af, die tweede werd. Bob de Jong zorgde ervoor dat het podium op de 10 kilometer volledig Nederlands was.

Kramer, die gisteren wel goud won op de 5000 meter, kwam in Sotsji uit op een tijd van 12.59,71. Na zijn race erkende Kramer al dat die tijd waarschijnlijk niet voldoende zou zijn voor de winst. Bergsma was in de rit daarna inderdaad een stuk sneller. Hij liet Bob de Jong ruim achter zich, die 13.00,26 liet noteren.

De Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee vormde in de laatste rit geen bedreiging meer voor de Nederlanders. De olympisch kampioen op de 10.000 meter werd op gepaste afstand (13.14,02) vierde.

Eerste goud voor Bergsma op WK Afstanden

Voor Bergsma is het zijn eerste gouden medaille op een WK Afstanden. De tweevoudig Nederlands kampioen op natuurijs pakte vrijdag achter Kramer zilver op de 5000 meter. Vorig jaar moest hij op de tien kilometer in Heerenveen zijn meerdere erkennen in ploeggenoot De Jong.

Kramer kwam als eerste van de kanshebbers in actie, maar slaagde er in het begin van zijn race niet in zijn rondjes onder de 31 seconden te houden. Door een versnelling in de slotfase dook hij nog wel onder de dertien minuten. Bergsma toonde zich niet onder de indruk van de tijd van Kramer. Al in de eerste fase van de race bouwde hij een ruime marge op, waarvan hij aan het eind een klein beetje inleverde. De Jong kwam tweeënhalve seconde na Bergsma over de streep en liep daarmee net het zilver mis.

    • Pim van den Dool