'Ik wil landelijk schuldhulp bieden'

Jacqueline Zuidweg (47) is directeur van Zuidweg & Partners dat kleine ondernemers met schulden helpt.

Kracht

„Als kind logeerde ik vaak bij mijn grootouders. Beide opa’s waren ondernemer; de ene slager, de andere aannemer. Het mooiste vond ik de zaterdagmiddagen bij mijn aannemersopa, als klanten en leveranciers een borreltje kwamen drinken. Mijn opa maakte de sfeer, maar mijn oma zei tegen Jan of Piet: ‘Er staat nog een rekening open.’ Ze was zakelijk, direct, confronterend, dat maakte grote indruk op me.”

Inborst

„Tot mijn tiende heb ik in Goes gewoond. Ik hou van de Zeeuwse mentaliteit, doorzetten en verantwoordelijkheid nemen. Luctor et Emergo, ik worstel en kom boven. Ook de afstandelijkheid past bij me. Ik praat veel en snel, maar laat niet graag zien wie ik echt ben. Mijn vader was protestant, mijn moeder katholiek, hun huwelijk heeft ze vrienden en zelfs familie gekost. Ook dat heeft me geleerd dat je van jezelf moet uitgaan.”

Ondernemen

„Bij de stichting waar ik werkte, hielpen we vooral middelgrote bedrijven, voor kleine ondernemers met schulden was niets geregeld. Ik dacht: ‘Dan doe ik het zelf, ik ga ze redden.’ Veel kleine ondernemers zijn persoonlijk aansprakelijk, als je die niet helpt vliegen ze regelrecht de bijstand in. Daar blijven ze twintig jaar, want zo lang blijven ondernemers aansprakelijk. Twintig jaar buiten de maatschappij staan is schrijnend, dat ging me aan het hart.”

Taboe

„‘Als je morgen wakker wordt zonder schulden, wat ga je dan doen?’ Dat vragen wij aan ondernemers die zich melden. Grote ogen, ze hebben geen idee – zien alleen hun falen en de schuld van gemiddeld 120.000 euro. Het is schaamte ten top, terwijl het iedere ondernemer kan overkomen. Zodra we ze perspectief bieden, een doorstart of stoppen, hervinden ze hun kracht. Ze mogen uithuilen, maar daarna schouders eronder.”

Valkuil

„Ik ben iemand die eerst doet, puur op gevoel, en dan pas nadenkt. Bovendien ben ik eigenwijs. Ik ben mezelf regelmatig tegengekomen, met een dubbele longontsteking bijvoorbeeld, of in een situatie waarbij het erop of eronder was voor mijn bedrijf. Inmiddels weet ik mijn prioriteiten te stellen. Ik zorg goed voor mezelf en neem meer afstand. Als je alleen maar hard werkt, zie je niet meer scherp waar je heen wilt.”

Voorbeeld

„Er zouden veel meer vrouwen op topposities moeten zitten, maar ik geloof niet in dwang, of quota; het is een kwestie van tijd. Vrouwen moeten keuzes leren maken, onafhankelijk van die van hun partner. Rolmodellen helpen daarbij. Mijn dochters weten niet beter dan dat ik veel werk. De oudste zei laatst dat ze ook ondernemer wil worden ‘want jij doet dingen die je leuk vindt’. Goed voorbeeld doet goed volgen, zoals ik naar mijn oma keek.”

Ambitie

„Mijn droom is om landelijk schuldhulp te bieden, we werken nu in 180 gemeenten. De groep die hulp nodig heeft groeit; van de zzp’ers overleeft maar 30 procent de eerste vier jaar. Daarnaast wil ik gaan lesgeven. Kennis over geld en ondernemerschap hoort in het onderwijs, vind ik. Door kinderen jong te leren hoe een bedrijf werkt, geef je ze inzicht in wat ondernemen betekent. Dat is de beste preventie tegen faillissementen.”

    • Brenda van Osch