Hockeyinnovaties: snelle corner, einde verlenging

Hockey en innovatie gaan hand in hand. De selfpass, het afschaffen van buitenspel, shoot-outs in plaats van strafballen, inslaan in plaats van -pushen en een speler naar de kant sturen als de coach zich misdraagt: de laatste jaren maakte de sport een kleine revolutie door.

Nu gaat de internationale hockeyfederatie FIH ook de verlenging van twee keer 7,5 minuut afschaffen en het nemen van een strafscorner versnellen: binnen 45 seconden. De tijdklok bij korte corners wordt ingevoerd om het tempo in de wedstrijd te verhogen. Beide regelwijzigingen gaan op 1 juni in.

Vanaf die datum gaan de duels in de knock-outfase bij een gelijke stand na twee keer 35 minuten meteen in shoot-outs over. De FIH heeft de maatregel genomen om de speelprogramma’s voor publiek en televisiekijkers overzichtelijker te maken. Ook was de wereldhockeybond bij grote toernooien ontevreden over de uitvoering van een verlenging, lees: wel of geen golden goal.