Hanneke begroef vogeltjes

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Juriste Hanneke Verboom (26) zat in het voorjaar van 1991 op de schommel in de achtertuin van haar ouderlijk huis op Telgen 50 in Wierden.

„Het waren de eerste zonnestralen van het jaar. Ik voelde ze, liep direct naar binnen en trok in mijn kamer luchtige kleren aan. Terug op de schommel schijn ik te hebben gezegd: ‘Mama, ik heb zo’n zweet’. Best raar, het was nog koud. De tuin was een fijne speelplek. Zomers met mijn jongere broer Erwin renden we door de sproeier en over het pas gemaaide gras. We schommelden veel en ook begroef ik daar dode vogels: netjes onder de berk. Met een emmertje en schep fietste ik door de buurt op zoek naar platgereden vogeltjes. Soms zag ik ze op de weg terug van school al en bad ik tot God dat ze bleven liggen. Gevonden vogels kregen een begrafenis in de tuin. Met grind van de oprit maakte ik cirkelvormige grafstenen. Een enkele keer prikte ik er een briefje op waarop stond: ‘vogo dot’. Ik was er echt verdrietig om. Door een verhaal over lijkenbalseming tijdens de kindernevendienst van de zondagse kerk heb ik er ooit één ingesmeerd met crème van mijn moeder. Zij wist van de graven, verder niemand. Ondanks dat ik een sociaal kind was. Dieren en bloemen interesseerden mij. Ook dode lieveheersbeestje kregen een passend afscheid. Ik vond ze bij de bielzen in de voortuin. Daar wachtte ik totdat mijn vader thuiskwam van zijn werk als rij-instructeur; zittend op een biels. Als welkom had ik een koud pijpje bier in mijn hand. Ik hoopte dat hij zou zeggen: ‘rondje Telgen?’ Zittend op zijn schoot mocht ik dan de auto besturen. In het laatste jaar lagere school was het voorbij. Mijn ouders scheidden. Erwin en ik gingen met mijn moeder in Almelo wonen. Mijn vader bleef nog twee jaar in Wierden. Onlangs heb ik een huis met tuin gekocht. Het is nog een zandbak, maar dit voorjaar ga ik aan de slag.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard