Gasrijkdom Cyprus ligt niet voor het grijpen

Magische hoeveelheden gas ter waarde van miljarden euro’s. De oplossing voor alle problemen zou in de diepe wateren voor de kust van Cyprus kunnen liggen.

Even leek een droomdeal nabij toen in het gevolg van de Cypriotische minister van Financiën deze week ook de minister van Energie meereisde naar Moskou: Cypriotisch gas in ruil voor Russisch geld. Maar de Russen hapten niet toe. En het is niet moeilijk te raden waarom.

Ten eerste is volstrekt onduidelijk hoeveel gas er precies ligt voor de zuidkust. Proefboringen door het Amerikaanse Noble Energy hebben tot dusver alleen voorraden aangetoond in het Afrodite-veld dat grenst aan de Israëlische Exclusieve Economische Zone.

Noble Energy schat dat daar tussen de 142 en 227 miljard kubieke meter gas in de grond zit, wat aanzienlijk meer is dan Cyprus zelf nodig heeft. In totaal zou er tien keer zoveel voor de kust liggen met een geschatte waarde van tientallen miljarden euro’s.

Probleem is alleen dat het gas op grote diepte zit, waardoor de exploitatie veel geld kost. De afstand naar de Europese markt waar Rusland zijn meeste gas afzet, is lang en ingewikkeld.

Bovendien heeft Cyprus al een deel van het gas uitgevent. Begin dit jaar werden ook concessies verleend aan het Italiaanse oliebedrijf Eni en het Franse Total. De vraag is wat er nog te halen valt voor de Russen.

En dan is er nog de Turkse kwestie. Het gas is immers niet alleen van de Griekse Cyprioten, ook de Turkse Cyprioten maken er aanspraak op. En grote broer Turkije deinst er niet voor terug om van tijd tot tijd een oorlogsschip naar de Cypriotische wateren te sturen om die claim te onderstrepen.

    • Renée Postma