Franse regering bevestigt dood Al-Qaeda-leider Abou Zeid in Mali

Het Franse leger blijft nog tot zeker in juli in Mali in een poging de moslimextremisten in het noorden te verslaan. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Al-Qaeda-leider Abdelhamid Abou Zeid is vorige maand om het leven gebracht tijdens een offensief van het Franse leger in het noorden van Mali. Dat heeft de Franse president Hollande vanmiddag bekendgemaakt. Abou Zeid geldt als een van de radicaalste leiders van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb.

In een verklaring zegt Hollande dat Frankrijk “met zekerheid” kan zeggen dat het inderdaad Abou Zeid is die eind februari werd omgebracht. De Algerijn werd gedood tijdens een operatie van Franse militairen in Adrar des Ifoghas, een berggebied in het noordoosten van Mali waar de Fransen de afgelopen maanden felle strijd hebben geleverd met moslimextremisten.

Franse leger nog zeker tot juli in Mali

Door het verzet van de extremisten in noord-Mali blijft het Franse leger tot zeker juli in Mali. De Franse regering beloofde in februari nog dat de terugtrekking van de vierduizend militairen snel zou beginnen. Maar eind februari braken hevige gevechten uit tussen de extremisten en het Franse leger, dat ook steun krijgt van het leger van Tsjaad. Bij die gevechten kwamen 23 Tsjadische militairen en 93 moslimextremisten om.

De kosten van de Franse invasie, waarbij tot nu toe vijf militairen omkwamen, zijn inmiddels opgelopen tot honderd miljoen euro. Parijs hoopt dat Mali in juli verkiezingen kan houden. Het Franse leger viel Mali in januari binnen toen moslimextremisten hoofdstad Bamako dreigden in te nemen. Frankrijk was bang dat het land een vrijhaven zou worden voor Al-Qaeda.

    • Pim van den Dool