Felix de Kat, schommels en grachtenpanden

Vier vooruitblikken en vijf recensies van al lopende tentoonstellingen en andere cultuuruitingen.

Open monumenten in Amsterdam

In Amsterdam wordt ook het 400-jarig bestaan van de grachtengordel gevierd met vier edities van Open Monumentendag. De eerste dag gaat over de aanleg van de grachtengordel, de zogenaamde Derde Uitleg van Amsterdam. Naast het openstellen van gebouwen aan de gracht als Huis Bartolotti en Huis Poppen is er op zondag 24 maart nog een aantal bijzondere activiteiten. De Portugese Synagoge wordt bijvoorbeeld na een ingrijpende restauratie feestelijk heropend. Kinderen kunnen droomhuizen bouwen in de Academie van Bouwkunst en toneel zien in gebouw de Bazel.

Open Monumentendag Amsterdam, 24 maart 9-17u , centraal informatiepunt De Bazel, Vijzelstraat 32. Inl: amsterdam.nl

Amsterdam Oost opent zich cultureel

De musea en andere culturele instellingen, restaurants en winkels in Amsterdam Oost brengen zaterdag en zondag een speciaal programma. Van de Hermitage tot het Lloyd Hotel, van de Mediametic Fabriek tot de Artis Bibliotheek. Op het Kastanjeplein hangen allerlei schommels, de Nits treden op in de Hortus Botanicus, in (voormalig krantengebouw) Trouw is een Nachtdiner. Roei over de Amstel langs de Hortus Botanicus, Artis, het Scheepvaartmuseum en andere deelnemende instellingen.

24 H Oost. Inl: iamsterdam.com

Felix de Kat in Utrecht

In Utrecht is dit weekeinde het Holland Animation Film Festival nog in volle gang. Met onder meer: een terugblik op Felix de Kat, Maarschalk Tito als tekenfilmpersonage, aandacht voor politieke en geëngageerde animatie, en een nieuwe interpretatie van Pinnocchio.Op zaterdag is tijdens het HAFF ook de zesde editie van de KunstStripBeurs in de Nicolaïkerk aan het Nicolaaskerkhof. Zondag sluit het festival af met de 3D-animatiefilm The Croods, die zich in de prehistorie afspeelt. Deze film van DreamWorks is geregisseerd door Kirk De Micco en Chris Sanders, eerder makers van How To Train Your Dragon (2010).

HAFF. Locaties Louis Hartlooper Complex en Filmtheater ’t Hoogt. Inl: haff.nl

‘To be or not to be’ bij Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel brengt zeven krachtige theaterpersoonlijkheden bij elkaar voor zijn derde ‘theaterspektakel’ na De reis om de wereld in 80 dagen en Vertellingen van 1001 nacht. In de komedie To be or not to be, naar de film van Ernst Lubitsch, vormen Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Peter de Jong, Frank Lammers, Han Römer, Waldemar Torenstra en Viggo Waas een theatergezelschap dat in 1939 betrokken raakt bij het verzet. Gijs de Lange regisseert.

Inl. en kaartverkoop: hzt.nl