Duizenden gevangenisbanen weg

Het gevangeniswezen staat voor de grootste reorganisatie uit zijn geschiedenis. Tot 2018 worden 23 gevangenislocaties gesloten, 3.700 banen verdwijnen en de helft van de gevangen moet voortaan zijn cel delen. Elektronisch toezicht op gedetineerden buiten de gevangenis kan celstraf vervangen.

Dit heeft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vrijdag bekendgemaakt. Zijn plan moet 340 miljoen euro besparen. Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam gaat dicht, net als de penitentiaire inrichtingen in Hoogeveen, Haarlem, Scheveningen en Maastricht.

Justitie verwacht 1.300 medewerkers in hun eigen regio te kunnen herplaatsen. Bewaarders zullen bijvoorbeeld toezicht moeten gaan houden bij elektronische detentie. Bij de 2.400 anderen wordt dat moeilijker. Om hen naar ander werk te geleiden is eenmalig 300 miljoen vrijgemaakt, maar Teeven kon gedwongen ontslagen niet uitsluiten.

Niet alle gedetineerden komen in aanmerking voor elektronisch toezicht. Het gaat om straffen korter dan zes maanden of om het laatste deel van lange gevangenisstraffen. Zedendaders en plegers van ernstige geweldsdelicten zijn van de maatregel uitgezonderd. Voor alle gedetineerden worden proefverloven afgeschaft die nu nog op tweederde van de celstraf starten. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld een huwelijk, sterfgeval of geboorte, mogen gedetineerden op verlof.

Als Kamerlid was Teeven tegenstander van elektronische detentie. Volgens de staatssecretaris zullen gedetineerden hun dagen niet „met een biertje op de bank” slijten. Gedetineerden moeten van hem gaan werken of een opleiding volgen.

Gevangenissen: pagina 8-9