Dode Russische jurist berecht

In de Tverskoj-rechtbank in Moskou is gistermiddag een proces begonnen tegen een dode verdachte: de fiscaal jurist Sergej Magnitski, die als een vijand van het regime werd beschouwd nadat hij in 2007 een enorm corruptieschandaal had ontdekt.

Magnitski stierf ruim drie jaar geleden in de gevangenis, mishandeld, mogelijk vermoord. Hij zat toen in voorarrest voor dezelfde zaak als waarvoor hij nu postuum is gedaagd: het (helpen) ontduiken van belastingen, onder meer door een fictieve samenwerking met organisaties die invaliden in dienst hadden.

De rechtszaak zal niet uitdraaien op een veroordeling – wel kan Magnitski „gerehabiliteerd” worden, of niet. Magnitski is bij leven nooit veroordeeld voor de zaken waarvan hij wordt beschuldigd.

Moeilijkheden die ontstaan bij het berechten van een dode, verhinderden gisteren een inhoudelijk debat. Magnitski’s advocaat Nikolaj Gerasimov, door de staat als advocaat toegewezen, tekende tot driemaal toe protest aan tegen de zittingsprocedure.

Hij zei onder andere meer richtlijnen te willen voor hoe je dat doet, een dode verdedigen. Dat staat niet in de wet. De rechter dwong Gerasimov echter de verdediging voort te zetten. Volgende week gaat het schouwspel verder.

De dood van Magnitiski heeft tot een harde aanvaring geleid tussen Moskou en Washington. De VS hebben sancties ingesteld tegen Russische functionarissen die betrokken waren bij de dood van de jurist.