‘Deal Cyprus en trojka is rond’, of toch niet? Onduidelijkheid alom

Eurocommissaris Olli Rehn op archiefbeeld. Foto Reuters / Eric Vidal

Een Cypriotische official heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat een deal met de trojka rond is. Maar dat wordt door een andere bron tegengesproken. De ontwikkelingen op Cyprus hebben ervoor gezorgd dat er “niet langer een optimale oplossing mogelijk is”, zei Eurocommissaris Olli Rehn bovendien vanavond.

Cyprus zou een fiat hebben gekregen van de trojka voor een heffing van twintig procent op spaartegoeden boven de honderdduizend euro bij Bank of Cyprus. Dat heeft een anonieme bron binnen de Cypriotische regering gezegd. Maar Cyprus News Agency meldde iets later op basis van een anonieme bron dat de partijen verre van een deal zijn. Onduidelijkheid alom dus.

De trojka van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank zou volgens de bron van Reuters akkoord zijn met een heffing van vier procent op tegoeden van een ton bij andere Cypriotische banken.

Een plan om geld van pensioenfondsen te gebruiken om de benodigde miljarden bijeen te krijgen heeft het niet gehaald. Onder meer Duitsland was hier fel tegen, schrijft Reuters.

De andere anonieme regeringsofficial zei een paar uur later tegen Cyprus News Agency daarentegen dat Cyprus en het IMF niet eens in buurt van een overeenkomst zijn. Volgens de official is dat te wijten aan het starre IMF, dat “om het halfuur nieuwe eisen neerlegt.”

Cyprus wil spaartegoeden meer dan 100.000 euro veel meer belasten:

Cyprus en Trojka koortsachtig op zoek naar 5,8 miljard euro

Cyprus moet voor maandagavond 5,8 miljard hebben verzameld om daarmee tien miljard euro steun los te krijgen van de zestien andere eurolanden en het IMF. De ECB heeft aangekondigd te stoppen met liquiditeitssteun aan de noodlijdende Cypriotische banken als er maandag geen akkoord is. De Eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem komt morgenavond bijeen om de plannen van Cyprus te bespreken.

Het Cypriotische parlement stemde afgelopen week niet in met een heffing van 6,75 procent op spaartegoeden onder de honderdduizend euro. Ook het plan om bedragen tot twintigduizend euro te ontzien redde het niet.

Daarna werd koortsachtig gezocht naar een andere oplossing om 5,8 miljard euro op te halen. De regering in Cyprus lijkt - in ieder geval dus volgens Reuters - af te stevenen op een oplossing waarbij rekeninghouders met bedragen boven de ton bij de grootste bank van het land, Bank of Cyprus, 20 procent kwijt zijn. Bij andere banken zou een kleiner bedrag worden geheven. De tweede grote bank, Laiki, moet worden opgesplitst in een goed en slecht gedeelte.

De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreekt al de hele dag met de regering in Cyprus. Volgens Rehn kan Europese hulp de economische schade zo veel mogelijk beperken en de impact op de zwaksten van de Cypriotische samenleving beperken.

“Cyprus en de Cypriotische bevolking zijn onderdeel van de Europese familie. De Europese Unie zal naast hen staan en helpen op de Cypriotische economie te herbouwen.”