Cyprus: vooruitgang in gesprekken met trojka over reddingsplan

Er is “significante vooruitgang” geboekt bij de gesprekken tussen de Cypriotische regering en functionarissen van de trojka in Brussel. Dat heeft de Cypriotische minister van Financiën vanmiddag gezegd, die met de trojka onderhandelt over het nieuwe reddingsplan dat Cyprus heeft opgesteld.

Er is “significante vooruitgang” geboekt bij de gesprekken tussen de Cypriotische regering en functionarissen van de trojka in Brussel. Dat heeft de Cypriotische minister van Financiën vanmiddag gezegd, die met de trojka onderhandelt over het nieuwe reddingsplan dat Cyprus heeft opgesteld.

Minister van Financiën Michael Sarris vertrok vanochtend samen met president Nicos Anastasiades en andere politieke leiders naar Brussel om het nieuwe plan aan de trojka voor te leggen. ‘Reddingsplan B’ moet een bankroet van het land afwenden en de weg vrijmaken voor Europese noodhulp.

Sarris zei dat er ondanks de vooruitgang in de gesprekken nog een aantal onderwerpen verder besproken moeten worden. Hij sprak over een “alomvattend plan” en zei te hopen dat de besprekingen met de trojka vanavond kunnen worden afgerond. Onderdeel van het reddingsplan is volgens Sarris een spaardersheffing van ongeveer 25 procent op vermogens van boven de 100.000 euro. De kleine spaarders zouden in het nieuwe plan bijna niet worden belast.

Parlement gisteren akkoord met belangrijkste maatregelen

Het parlement van Cyprus stemde gisteravond in met de belangrijkste onderdelen van het nieuwe plan. Dat zijn de oprichting van een ‘solidariteitsfonds’, herstructurering van de Laika-bank (de op een na grootste bank van het land) en de heffing op spaartegoeden. De eurogroep ziet de heffing op spaargeld als de belangrijkste bijdrage die Cyprus zelf moet leveren om noodleningen te krijgen.

De ministers van Financiën van de eurozone buigen zich morgen over het nieuwe plan van Cyprus. De verwachting is dat het Cypriotische parlement het pakket definitief goedkeurt als de eurogroep zijn fiat aan de maatregelen heeft gegeven. De tijd dringt voor Cyprus en de EU omdat de ECB heeft aangekondigd dat ze de noodleningen aan de Cypriotische banken stopzet als er maandag geen akkoord is. De banken zijn uit vrees voor een bankrun al een week dicht.