Brieven

Zo helemaal vergeefs was de oorlog in Irak toch niet

H.J.A. Hofland blikt in deze krant terug op de Amerikaanse oorlog tegen Irak (NRC Handelsblad, 20 maart). Hij komt tot twee kernpunten: leugens en waandenkbeelden aan Amerikaanse (en Britse) zijde, met als gevolg een oorlog die ‘vergeefs’ is geweest en zelfs is uitgedraaid op ‘een militaire en politieke catastrofe’.

Daar heeft het alle schijn van en toch is die conclusie aanvechtbaar door naar het uiteindelijk effect te kijken. Door de militaire ingreep hebben de Amerikanen vaste voet gekregen in een land waar ze 10 jaar terug geen toegang hadden. Uit economisch, politiek en militair-strategisch oogpunt is dat winst. Die kostbare oorlog is dus lang niet zo vergeefs geweest als Hofland denkt.

Edward Krabbendam

Goes

Juist de sterke landen moeten eruit: ‘Euxit’

Naar aanleiding van Cyprus (NRC Handelsblad, 21 maart) het volgende: een veel gehoord scenario om zwakke banken overeind te houden is om de zwakke onderdelen onder te brengen in een bad bank en de goede delen in een nieuwe bank onder te brengen. Ziehier de oplossing van de crisis in Europa.

Niet de zwakke landen moeten uit de Eurozone, maar de sterke landen. Nederland, Duitsland, Luxemburg, België, Frankrijk: een afslankte Unie, aangevuld met Zweden en Denemarken.

De kans op infectie is geweken, de landen die er een puinhoop van hebben gemaakt, moeten het zelf oplossen. En pas als er sprake is van een politieke unie (zo je die al wenst) is het weer tijd om over een gezamenlijke munt te praten. Daarmee zijn we gelijk af van de discussie over een eventuele toetreding van Turkije (‘Texit’). Alles overzichtelijk en helder. Small is beautiful.

Jos Groenenboom

Maassluis

Tekst op papier begrijp en onthoud je veel beter

Naderend Pasen is een geschikt moment op de herrijzenis van het papieren boek aan te kondigen.

Sommigen suggereren dat steeds meer mensen hun scherm opzij zullen leggen om geïnspireerd door woorden weer zelf beelden te fabriceren, maar er is nog iets anders aan de hand. Iets dat, naarmate het gebruik van e-readers (NRC Handelsblad, 21 maart) oprukt, steeds evidenter zal worden.

Wij begrijpen en onthouden een tekst beter wanneer we deze vanaf papier lezen. De verschillen zijn klein maar significant, aldus psychologen en neurologen die deze kwestie hebben onderzocht.

Het fysieke formaat, het ordende effect van typografie, het gemak van terug- en vooruit bladeren: wanneer je twee representatieve groepen proefpersonen een gelijke tekst voorlegt en ze een test afneemt, scoren boekenlezers hoger dan de e-lezers.

Laat uitgevers en boekhandels de handen ineen slaan en dit nieuws aan de grote paasklok hangen.

Henk Hanssen

journalist en schrijver, Hilversum

De Tweede van Brahms, helemaal uitgespeeld

Vorige week reed ik door het Franse land met de radio op Musique, de klassieke zender. Het was rond een uur of 9 en ik hoorde…. de 2e symfonie van Brahms! Helemaal! Onbestaanbaar in Nederland, waar men er bij radio 4 al sinds mensenheugenis van uitgaat dat een liefhebber van klassieke muziek ‘s morgens niet méér aankan dan Haydn, Vivaldi en andere licht verteerbare melodietjes. En het idee heeft postgevat dat elk muziekstuk niet langer dan een minuut of 5 mag duren. Voor Bruckner en Strawinsky mag je het ‘s middags nog een keer proberen, na de raadspelletjes. Wie zijn toch deze muziekprogrammeurs?

Janhenk Odink

Culemborg

    • Jos Groenenboom
    • Henk Hanssen
    • Edward Krabbendam
    • Janhenk Odink