Boris Berezovski overleden – was criticus van president Poetin

Boris Berezovski op archiefbeeld. Foto AFP / Denis Charlet

De rijke Kremlin-criticus Boris Berezovski is vandaag dood aangetroffen, thuis in Groot-Brittannië. Aanvankelijk een insider van de Russische regering verwerd de zakenman tot één van de belangrijkste opponenten van de Russische president Vladimir Poetin. Hij zou niet zijn vermoord.

Waaraan de 67-jarige Berezovski precies is overleden, is nog niet duidelijk. Maar van geweld zou geen sprake zijn geweest. Berezovski woonde in Groot-Brittannië, waar hij asiel had gekregen. Hij stierf daar thuis in het Engelse Surrey.

Het was Berezovski’s schoonzoon, Egor Schuppe, die het nieuws bekendmaakte op zijn Facebookprofiel. Volgens Schuppe was Berezovski depressief en onderhield hij geen contact meer met vrienden en kennissen.

Russische media denken daarom aan zelfmoord. Al zijn er ook berichten dat hij de afgelopen tijd ernstige hartklachten had. Die kunnen hem ook fataal zijn geworden.

Berezovski werd in de jaren tachtig en negentig rijk in Rusland. Onder president Jeltsin klom de wiskundige op van Mercedesverkoper tot een van de belangrijkste mannen van Rusland. Maar toen Poetin president werd, verloor hij zijn macht en vertrok hij naar Engeland. Daar uitte hij geregeld felle kritiek op het Kremlin.

In Rusland is Berezovski de afgelopen jaren meermaals bij verstek veroordeeld voor zaken als fraude en witwassen. Rusland drong herhaaldelijk bij Groot-Brittannië aan op uitlevering, maar de Britten weigerden dat telkens. In Rusland geldt hij door zijn kritiek op het Kremlin als een staatsvijand.

Er zouden volgens de NOS meerdere mislukte aanslagen op zijn leven hebben plaatsgevonden. Vandaar dat sommigen niet direct geloven dat er écht geen sprake is van moord.