Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert het huis, een oude garage, van Jan Kroon en Sjanneke Boerland.

Sjanneke Boerland, Jan en Luna, Nijmegen
Sjanneke Boerland, Jan en Luna, Nijmegen

Huis

Achttien jaar geleden belde de vader van Sjanneke Boerland (48) haar en haar man Jan Kroon (50) om half een ’s nachts uit bed. „Er staat een mooi pand te koop. Echt iets voor jullie.” Ze gingen onmiddellijk kijken ( Luna (10) was nog niet geboren). Het was een voormalig garagebedrijf in de binnenstad van Nijmegen. „We vonden het meteen fantastisch”, zegt Boerland. Het duurde nog anderhalf jaar voor ze aan de slag konden. Een aannemer deed de ruwbouw, verder deden ze alles zelf. „Je moet een lange adem hebben, maar je weet waarvoor je het doet.”

Bijzonder

Nog die nacht maakte Kroon, hij is architect en ontwerpt winkels en winkelconcepten, een schets. In de ruimte (van 6,5 meter hoog en met 325 vierkante meter vloeroppervlakte) tekende hij een ronde muur: daarachter zou de dansstudio van Boerland komen, daarboven de slaapkamers, het kantoor en de badkamer. „Die nachtelijke schets was meteen het definitieve ontwerp.” Op de foto is alleen de woonkamer te zien.

Interieur

„We houden van modern.” Het schilderij met de Chinezen vond Boerland in een snuisterijenwinkel om de hoek. „De televisie zit er achter verstopt. Die paar keer dat we kijken, zetten we het schilderij op de grond.”

Van Ikea

„Een roze vaas van Hella Jongerius. En die handige opstapjes.”

Bij brand meenemen

„Vlak na de verbouwing stonden hier twintig brandweermannen op het dak. Het huis achter ons stond in brand. We schoten in een spijkerbroek, pakten onze mobieltjes en zijn naar buiten gerend. Je neemt niks mee. Het is allemaal niet belangrijk.”