Auto van de week

Iedere oudere jongen wil de Charger van The Dukes of Hazzard.

General Lee is te koop, de oranje Dodge Charger uit de tv-serie The Dukes of Hazzard. The Dukes waren de plattelandsneven Bo en Luke uit Hazzard County, gespecialiseerd in schalkse confrontaties met corrupte gezagsdragers. Dankzij Bo en Luke kennen jongens van mijn generatie het verschil tussen goed en kwaad. Hun generaal was als vlucht- en achtervolgingswagen een onoverwinnelijk wapen tegen het geboefte. The Dukes was eigenlijk een autoshow. De Charger van ’69 bracht de twaalfjarigen van toen een dodelijk ontzag bij voor klassieke muscle cars. Zijn flying jumps over afgronden en ophaalbruggen maakten de Charger legendarisch. Ik wilde hem, en nog.

Volgens het Amerikaanse veilinghuis waar hij deze maand onder de hamer gaat, is het een echte, met een authenticiteitscertificaat van de filmmaatschappij Warner Brothers. Aan boord: ‘stunt-based equipment’. Het handschoenenkastje is gesigneerd door de acteurs. Dat is wat verzamelaars zoeken.

Het is helaas niet de enige. De Dukes, of hun stuntmannen, lieten in de serie tientallen Chargers sneuvelen. Dit exemplaar, bezweert het veilinghuis, is ‘one of three released to public by Warner Brothers’, maar de echte General Lee blijkt net zo’n illusie als de ware liefde. Waarom moet romantiek altijd zo bedrieglijk zijn?

    • Bas van Putten