‘Zaten ze hier onder tafel ofzo?’

Dagblad van het Noorden en RTV Noord wonnen gisteren een Tegel voor de reconstructie van de rellen in Haren: „Een plaatselijk netwerk is essentieel.”

„Eerst krijg je in Haren de tegels naar de hoofd, dan haal je de onderste tegel boven, en dan word je ook nog bekroond met een Tegel”, zegt Goos de Boer van RTV Noord. Samen met vijf collega’s van RTV Noord en Dagblad van het Noorden, werd hij gisteravond in Den Haag bekroond met de Tegel voor onderzoeksjournalistiek, voor de reconstructie van de ‘Facebookrellen’ in Haren.

De crisis bij de kranten wordt het hardste gevoeld bij de regionale pers, zo benadrukte verschillende sprekers tijdens de uitreiking van de persprijzen. Het was voor de regionalen dus een opsteker dat de Tegel voor onderzoek – het klapstuk van de avond – naar de Groningers ging. Jan Rozendaal van het Dagblad van het Noorden: „Wel stoer dat we als enige regionale krant een Tegel hebben.’’

Belangrijk voor de reconstructie van de rellen was: ze waren er zelf bij. Van Rozendaal: „Onze verslaggevers fietsten heen en weer van de rellen naar de redactie.” De held van Haren is verslaggever Goos de Boer: „Ik stond urenlang vanuit de tuin van de dokter verslag te doen voor de radio. De arts stond ernaast met een hockeystick om relschoppers te weren. Ik ben tijdens de uitzending tegen de grond geslagen door een ME’er. Het was net een sportverslag: stapje naar voren, stapje naar achteren.”

Volgens De Boer bewezen de rellen in Haren de kracht van de radio, die gisteren verder onbekroond bleef: „Op een gegeven moment was al het internet- en telefoonverkeer uit de lucht. Maar mijn radiozendertje bleef het gewoon doen. De politie luisterde naar mijn verslag om te horen waar ze heen moesten.”

Jantina Russchen van het Dagblad van het Noorden: „‘Dat hebben toch allemaal allang in het Dagblad van het Noorden gelezen’, was de reactie van de bevolking toen het rapport van Job Cohen uitkwam. Daar waren we wel trots op want dat was precies de opzet. Toen we hoorden dat Cohen een half jaar ging doen over een onderzoek, dachten we: daar kunnen de mensen niet op wachten. Die willen nu hun antwoorden. En wij kunnen dat sneller. Dus hebben we samen met RTV Noord een team van zes man samengesteld en hebben het in vijf weken gedaan.”

Een nadeel van de gelijktijdige rapportage van de commissie-Cohen was dat voor de journalisten alle deuren dichtgingen. Russchen: „We kregen geen enkele medewerking van de gemeente of de politie. Gelukkig hebben we een uitgebreid eigen netwerk, waardoor we toch bijvoorbeeld geheime notulen te pakken kregen. We hoorden dat iemand van de politie had gezegd: ‘Hoe weten ze dat allemaal? Zaten ze hier onder de tafel, of zo?’ Dat plaatselijke netwerk is een belangrijke kracht van de regionale pers.”

Uit de reconstructie bleek dat de overheden ernstig gefaald hadden bij de rellen, een conclusie die later werd onderstreept door rapporteur Cohen. Volgens Russchen was het dom van de overheden om zo de deuren dicht te gooien: „Zo ontstond er irritatie en achterdocht bij de bevolking. Als ze open kaart hadden gespeeld, en hadden gezegd: ‘Sorry, we hebben die rellen niet zien aankomen’, dan had iedereen het geaccepteerd.”

Lees alle winnende verhalen en bekijk de videofragmenten op www.detegels.nl