Yunus // Erdogan en Rutte openlijk oneens

Premier Rutte en zijn Turkse collega Erdogan zijn gisteren openlijk gebotst over de kwestie rondom het Turks- Nederlandse pleegkind Yunus. Terwijl Erdogan zei dat de direct betrokken ministers en sociale instellingen uit beide landen zullen werken aan een oplossing voor het kind, benadrukte Rutte juist dat dit geen zaak is voor ministers, maar alleen voor de Nederlandse jeugdzorg. Het gebeurt niet vaak dat regeringsleiders elkaar na een vriendschappelijke ontmoeting zo tegenspreken. Premier Erdogan was voor één dag in Nederland. Tijdens een gezamenlijke persconferentie deden Rutte en Erdogan geen poging hun meningsverschillen over Yunus te verhullen. Erdogan, die zich tot nu toe niet over de zaak had uitgelaten, maakte duidelijk het niet eens te zijn met het besluit van Jeugdzorg van negen jaar geleden om de toen vier maanden oude baby Yunus wegens verwaarlozing weg te halen bij zijn ouders en onder te brengen bij een lesbisch ouderstel. „De plaatsing van een pleegkind is de verantwoordelijkheid van Nederland alleen”, reageerde Rutte. Erdogan zei ervan uit te gaan dat Yunus met behulp van de rechter zal worden „teruggeplaatst”. nrc