Wüst kijkt vooruit na goud drie kilometer

Ireen Wüst heeft gisteren bij de WK afstanden in Sotsji de drie kilometer gewonnen. De Europees- en wereldkampioen allround versloeg in een rechtstreeks duel de Tsjechische Martina Sáblíková.

Wüst reed een nieuw baanrecord en evenaarde in 4.02,43 precies de tijd waarmee ze in 2006 in Turijn olympisch goud haalde. Haar tegenstandster – vorig jaar wereldkampioen op de drie kilometer maar dit seizoen veel geblesseerd – kwam tot 4.04,80. De Duitse Claudia Pechstein (41) won brons in 4.07,75 na een sterke eindsprint in haar rit tegen Diane Valkenburg, die in 4.08,12 als vierde eindigde.

„Dat is één”, reageerde Wüst lachend na haar gouden medaille. De TVM-schaatsster is vandaag ook favoriet op de 1.500 meter en heeft dit weekeinde medaillekansen op de 1.000 meter, vijf kilometer en ploegachtervolging. Nadat ze de eerste helft van het seizoen ziek was, is Wüst (26) sinds de EK in Heerenveen ongenaakbaar op de middenafstanden. Twee weken geleden verbeterde ze in Heerenveen het wereldrecord laaglandbanen op de drie kilometer: 3.58,68. „Dit komt niet uit de lucht vallen”, concludeerde Wüst op de olympische ijsbaan van Sotsji.

Gisteren nam Wüst, die ook in 2011 in Inzell de wereldtitel pakte op de drie kilometer, vanaf de start afstand van Sáblíková. De frêle stayer uit Tsjechië probeerde aan te klampen maar zag haar tegenstandster onder zware omstandigheden elk rondje verder wegrijden. „Het ijs sloeg snel aan en dan glijdt het niet”, aldus Wüst. Een versnelling na 1.400 meter deed Sáblíková definitief de das om. „Je moet tegen haar altijd je eigen race rijden”, wist Wüst. „Maar dan nog hoor je in je achterhoofd een stemmetje: ze komt eraan, ze komt eraan.” Gisteren gebeurde dat niet.