WK-kwalificatie: Nederland langs Estland - ook Kroatië wint

Robin van Persie scoort de 2-0 voor Nederland in de Arena in de WK kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Het was zijn 32ste doelpunt voor Oranje.
Robin van Persie scoort de 2-0 voor Nederland in de Arena in de WK kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Het was zijn 32ste doelpunt voor Oranje. Foto ANP / Olaf Kraak

Het Nederlands elftal heeft Estland vanavond in de WK-kwalificatie met 3-0 verslagen. In de Amsterdam Arena scoorden Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Ruben Schaken in de tweede helft. Oranje blijft poule D met vijftien punten uit vijf wedstrijden aanvoeren.

Er viel de eerste 45 minuten weinig te genieten in de hoofdstad. Oranje was zoals verwacht de dominerende partij, maar de muur die de Esten voor het eigen doel hadden opgetrokken hield redelijk gemakkelijk stand. Een ongevaarlijk schot van Sneijder en een buitenspelgoal van Van Persie joegen Estland de meeste schrik aan. Ook de bezoekers wisten weinig kansen te creëren.

Sneijder gaf bij de buitenspelgoal van Van Persie de assist, maar raakte daarbij geblesseerd en moest het veld na 35 minuten met een liesblessure verlaten. De spelmaker was net teruggekeerd bij het Nederlands elftal, nadat hij door zijn overstap naar Galatasaray van afgelopen winter de vorige duels buiten de selectie was gelaten. Van der Vaart verving de Utrechter.

Wesley Sneijder wordt al na een half uur gewisseld voor Rafael van der Vaart.Foto ANP / Stanley GonthaFoto ANP / Stanley Gontha

Na rust was het vrijwel meteen raak. Daryl Janmaat kreeg de bal na een mooie actie bij Van der Vaart, die de bal knap aannam en in de hoek mikte: 1-0. De ploeg leek door de openingstreffer opgelucht en bracht iets meer schwung in het spel. Van Persie kwam eerst met een kopbal in de buurt van een doelpunt. Even later had de aanvaller de 2-0 op zijn schoen, maar schoot hij van dichtbij hoog over.

Twitter avatar RedMancunian RedMancunian [Video] Robin van Persie scores for Holland against Estonia - http://t.co/JChUSAuyei #MUFC

Oranje breidt voorsprong verder uit

Oranje bleef op zoek naar de tweede goal en een kleine twintig minuten voor tijd was het raak. Van Persie volleerde, na opnieuw een assist van Janmaat, de bal bekeken langs de Etse doelman: 2-0.

Twitter avatar voetbalstats Voetbalstats.NL De 2-0 in de 72e minuut van Robin van Persie was zijn 32e voor #Oranje #wkkw #nedest

Even later kreeg Estland uit het niets een dot van een kans op de aansluitingstreffer. De buitenspelval van Oranje faalde, waarna Martin Vunk rustig op doelman Kenneth Vermeer af kon lopen. De Est faalde op zijn beurt echter eveneens en tilde de bal over het doel.

In de 84e minuut breidde Nederland de voorsprong verder uit. Een voorzet van links bleef in het strafschopgebied hangen, waarna de voor Jeremain Lens ingevallen Schaken alle tijd had om een hoek uit te kiezen: 3-0. Nadat Arjen Robben in blessuretijd nog over had geschoten floot de scheidsrechter voor het einde.

Twitter avatar HumbertoTan Humberto Tan Mooie zet hoor van Ruben Schaken om de geschiedenisboeken in te gaan als maker van de 1500e goal van Oranje #NedEst

In de poule van Nederland was Turkije met 2-0 de baas in Andorra. Selcuk Inan en Burak Yilmaz kwamen op het scorebord. Alexandru Chipciu bezorgde Roemenië, dinsdag tegenstander van Nederland, op bezoek bij Hongarije een belangrijk punt door in blessuretijd de 2-2 op het scorebord te zetten. Beide landen komen daardoor op tien punten. Turkije staat op zes.

Twitter avatar DutchfootballNL Voetbaltweets! Na de overwinning op Estland is dit de nieuwe tussenstand in de poule van Oranje. http://t.co/C9P8viFAho

Al voor de wedstrijd baarde Oranje de Esten kopzorgen:

Kroatië wint ten koste van de buren

Eerder op de avond versloeg Kroatië buurland Servië met 2-0 in het WK-kwalificatietoernooi. Bayern München-spits Mario Mandzukic en Wolfsburg-aanvaller Ivica Olic zorgden in Zagreb voor de doelpunten.

Filip Djuricic van sc Heerenveen maakte de negentig minuten vol voor Servië. Zijn landgenoot en FC Twente-aanvaller Dusan Tadic viel in de 57e minuut in.
Kroatië blijft poule A aanvoeren met vier overwinningen en een gelijkspel. Servië heeft al drie keer verloren, maar staat nog derde. België, dat nog in actie komt, kan op gelijke hoogte komen met Kroatië.

De Servische Ivan Radovanovic (rechts) in duel met de Kroatische Luka Modric tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd in het Maksimir stadium in Zagreb.Foto Reuters / Antonio BronicFoto Reuters / Antonio Bronic

IJsland, met Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson 92 minuten lang op het veld, versloeg Slovenië met 2-1. Gylfi Sigurdsson van Tottenham Hotspur nam in Ljubljana de IJslandse productie voor zijn rekening. Heerenveen-spits Alfred Finnbogason werd direct na rust gewisseld. IJsland heeft negen punten verzameld uit vijf duels en staat vooralsnog tweede in poule E, achter Zwitserland. Slovenië is hekkensluiter.