Wietkaas smelt snel

Eten // WietkaasAllah en Wietkaast/m 6 april in Pacific PlaceGeldersekade 30, Amsterdamvriendvanbavink.nl

De Amsterdamse ontwerper/kunstenaar Teun Castelein heeft de oplossing voor de economische crisis: een nieuw, door hem bedacht, oer-Hollands product: wietkaas. De werking is vergelijkbaar met die van spacecake. Hij lanceerde het deze week met een kleine presentatie in een massagesalon die als dependance dient voor de galerie Vriend van Bavink verderop aan de Geldersekade. Het kaasje staat op een houten sokkel onder een stolp, met erachter een foto van een prachtige oosterse vrouw die als een exotische variant op het kaasmeisje dit nieuwe exportproduct aanbiedt. „Mijn studio zit op het Damrak, ik zit middenin de souvenirshop die Amsterdam heet”, zegt hij. Wat zoekt een groot deel van de toeristen: de bekende clichés wiet en kaas. Dus waarom niet in één handig, makkelijk te vervoeren en prettig te consumeren product samengebracht, „een product waarin de tolerantie, smaak en het vakmanschap van Nederland worden samengevoegd”, zegt Castelein. De productie was een hele toer: de wiet moet worden verhit om te worden opgenomen, maar als de kaas te heet wordt, verandert die in smeerkaas.