Wada: pas op voor nieuw dopingmiddel

Wereldantidopingagentschap Wada waarschuwt voor het gebruik van het experimentele geneesmiddel GW501516, ook bekend onder de naam endurobol. Het middel is al langer verkrijgbaar op de zwarte markt en zou vooral duursporters helpen.

Volgens Wada bevat het middel giftige stoffen die de gezondheid van gebruikers ernstig in gevaar kan brengen. De fabrikant GlaxoSmithKline probeert GW501516 juist geregistreerd te krijgen als geneesmiddel tegen zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten.

Het middel heeft volgens onderzoek invloed op de vetverbranding en opname van glucose in de spieren. In combinatie met Aicar-pillen kan GW501516 het uithoudingsvermogen verbeteren, maar dat blijkt vooralsnog alleen uit onderzoek met dierproeven.

Volgens Wada zijn „de bijwerkingen van dit middel zo serieus, dat we dopingzondaars bij hoge uitzondering waarschuwen”.