Voorzet Cruijff, tante Toetie scoort

De lente laat het afweten, maar misschien kunnen we haar met spring rolls verleiden om toch te komen. De oorsprong van de spring roll ligt in China. Als loempia’s zijn ze uit Indonesië tot ons gekomen, als een erfenis van het koloniale verleden. Buitenlanders verbazen zich over de omvang van onze loempia, die gemakkelijk zes

De lente laat het afweten, maar misschien kunnen we haar met spring rolls verleiden om toch te komen.

De oorsprong van de spring roll ligt in China. Als loempia’s zijn ze uit Indonesië tot ons gekomen, als een erfenis van het koloniale verleden. Buitenlanders verbazen zich over de omvang van onze loempia, die gemakkelijk zes keer groter is dan zijn verwanten elders.

Het recept is van tante Toetie. Ze maakt een instaploempia, maar het is leuk om er op te variëren met andere groentes, bijvoorbeeld bamboescheuten, wortel of paksoi, met extra kruiden, bijvoorbeeld selderijblad of koriander, en met meer smaakmakers, bijvoorbeeld vissaus, sesamzaadjes of gemberwortel.

De hoeveelheden zijn afgestemd op loempiavellen van ongeveer 20 bij 20 cm. Het levert loempia’s in een tussenmaat op. Loempiavellen zijn verkrijgbaar bij een toko (koelvers of diepvries) of in de supermarkt (diepvries). Ik zou er niet aan beginnen ze zelf te maken.

Prepareer eerst de vulling. Het kan handig zijn om een bami- of Oosters roerbakpakket te gebruiken. Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine stukken. Roerbak in twee eetlepels bakolie de rode peper en de groenten, behalve de taugé, een paar minuten. Laat aan het eind de knoflook even mee fruiten en voeg de taugé, de ham- en/of kipreepjes en/of garnalen toe met een eetlepel sojasaus. Breng op smaak met peper en zout. Schep nog een paar keer om. Laat afkoelen in een zeef. Dat is een tip van tante Toetie, zo lekt hij goed uit. De vulling mag niet te nat zijn anders bezwijkt het loempiavel bij het vullen.

Leg de (ontdooide) loempiavellen een voor een op het werkblad. Denk aan Cruijff en leg de ruit met een punt naar voren. Schik op elk loempiavel, ter hoogte van het midden, een achtste deel van de vulling in een horizontale reep van ongeveer drie cm breed en twaalf cm lang. Bestrijk de aan de zijkanten en de bovenkant vrijgehouden driehoeken loempiavel met koud water. Gebruik een losgeklopt ei als u bang bent dat water onvoldoende plakt. Pak de vulling in door de voorste punt over de vulling heen naar achter te vouwen. Klap dan de punten links en rechts naar binnen, bestrijk de achterste punt met koud water en rol de loempia dicht.

Verhit de frituurolie tot 180 graden. Bak de loempia’s in drie tot vijf minuten goudbruin. Draai ze halverwege de frituurtijd om. Schud het overtollige vet van de loempia’s boven het frituurvet en laat ze daarna nog even uitlekken op een stuk keukenpapier. Serveer de loempia’s met sambal, sojasaus of een zoetzure Chinese saus. Waar wacht de lente nog op?

Instaploempia’s

Voor acht loempia’s

250 gram groenten (bijvoorbeeld taugé, witte kool en prei)

2 eetlepels bakolie

1 kleine rode peper in ringetjes

1 gesnipperd teentje knoflook

1 eetlepel sojasaus

peper, zout

200 gram gekookte ham- en/of kipreepjes, of gekookte hamreepjes en garnalen

8 loempiavellen

frituurolie