Van Gaal kiest nu voor routiniers

Het Nederlands elftal speelt vanavond in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland voor de tweede keer onder bondscoach Louis van Gaal met het ervaren drietal Arjen Robben, Robin van Persie en aanvoerder Wesley Sneijder in de basis.

Voor Jonathan de Guzman, de geboren Canadees die in het oefenduel tegen Italië als invaller zijn Oranje-debuut maakte, lijkt voor het eerst een basisplaats weggelegd. Dat viel op te maken uit de laatste training gistermiddag in de Arena.

De terugkeer van Sneijder, voor wie deze winter een transfer naar het Turkse Galatasary een einde maakte aan zijn uitzichtloze dienstverband bij het Italiaanse Inter, betekent dat de drie belangrijke veldspelers uit het tijdperk van de vorige bondscoach Bert van Marwijk voor het eerst sinds het WK-kwalificatieduel tegen Turkije (2-0 overwinning) vorig jaar september weer samen spelen. Ook doelman Maarten Stekelenburg, vaste waarde onder Van Marwijk, keert waarschijnlijk terug in de basis.

Opvallend is de beoogde basisplaats voor PSV’er Jeremain Lens. Vanwege een gebrek aan speelritme zat hij aanvankelijk niet bij de voorselectie voor de kwalificatieduels tegen Estland en Roemenië (dinsdag). De aanvaller werd pas opgeroepen nadat spits Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04) zich vorige week moest afmelden met een knieblessure.

Lens kreeg vorig maand een schorsing van drie wedstrijden naar aanleiding van een vechtpartij met collega-international Joris Mathijsen van Feyenoord in de spelerstunnel in de Rotterdamse Kuip. Hij moest nog een extra duel missen vanwege een vijfde gele kaart van dit seizoen die hij opliep in die wedstrijd tussen Feyenoord en PSV. Zijn schorsing zit er inmiddels op.„Hij is al door de tuchtcommissie [van de KNVB] gestraft”, zo verdedigde de bondscoach vorige week de selectie van Lens. „En ik heb hem ook op zijn gedrag aangesproken.”