Uitgelicht

Film

Dreamgirls (Bill Condon, 2006, VS). Verfilming van de gelijknamige musical uit 1981. Enerzijds een onderhoudend en al vaker verteld verhaal over de opkomst en ondergang van een muziekgroep,anderzijds wordt kritiek geleverd op de entertainmentindustrie, die meer is geïnteresseerd in verkoopbaarheid dan in talent. Showstopper is de scène waarin American Idols-zangeres Jennifer Hudson And I Am Telling You I’m Not Going zingt. RTL 5, 20.30-23.05u.

Shanghai Noon (Tom Dey, 2000, VS). Actiekomedie uit 2000 is een westernparodie en voert de Hongkongse knuffelkungfubeer Jackie Chan ten tonele als held in het Wilde Westen. Hij gaat met de vlot van de tongriem gesneden Owen Wilson op zoek naar de ontvoerde Chinese prinses Lucy Liu. Wordt (om 22.40u) gevolgd door het vervolg Shanghai Knights, dat zich in victoriaans Londen afspeelt. Veronica, 20.30-00.55u.

The Devil’s Advocate (Taylor Hackford, 1997, VS). Gebrek aan originaliteit van het scenario wordt ruimschoots gecompenseerd door onder meer de rol van Al Pacino als Satan. Briljante jonge advocaat Keanu Reeves wil maar niet doorkrijgen dat hij in dienst is getreden bij Satan. Effectief griezelamusement volgens het boekje. Eén, 23.20-01.40u.

Scream (Wes Craven, 1996, VS). Postmoderne horrorfilm die het begin bleek van een golf films waarin met ironie en humor de clichés van het horrorgenre werden geparodieerd. De tieners in Scream doen niets liever dan kijken naar Halloween, Friday the 13th en Nightmare on Elm Street en alle respectievelijke vervolgen. Dat ze de klassiekers op hun duimpje kennen, betekent niet dat ze er iets van geleerd hebben. BBC 1, 00.50-02.35u.

Informatief

Ancient Egypt: Life and Deathin the Valley of the Kings. In dit eerste deel van een tweeluik onderzoekt Egyptologe Joann Fletcher de levens van gewone mensen in het rijk van de farao’s. Hoe woonden ze, wat voor kleren droegen ze, wat aten ze? Fletcher toont ook hoe dol ze waren op poëzie en interieurdesign. De documentaire concentreert zich op de levens van Kha en Meryt, een architect en zijn vrouw. In hun graf werd een schat aan voorwerpen aangetroffen, waaronder Kha’s gereedschap. BBC 2, 22.00-23.00u.

Radio

Mangiare! Petra Possel praat met Kris Verburgh, die onderzoek doet naar het verouderingsproces van de mens en ontdekte dat voeding dat proces kan vertragen. In zijn boek De voedselzandloper toont hij aan dat veel diëten ongezond zijn en dat veel voedselwijsheden op onzin berusten. Wat wel werkt, komt ook aan bod. Verder: verslaggever Chris Bajema bezoekt het Food Film Festival en doet de workshop Waddenwasabi. En Jonah Freud maakt drie verschillende garnalencocktails. Radio 1, 19.02-20,00u.