Teeven: Nederland blijft veilig ondanks minder cellen

Still uit de uitzending.

Het blijft veilig in Nederland. Daar zet VVD-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven nog steeds zijn handtekening onder, zei hij vanavond in Nieuwsuur. Teeven maakte vandaag bekend 340 miljoen euro te willen bezuinigen op het gevangeniswezen.

Door die bezuinigingen gaan er gevangenissen dicht, slinkt het aantal plaatsen voor gevangenen van 12.595 naar 10.917 in 2018 en moeten 3700 mensen van baan veranderen. Dat laatste vindt Teeven het pijnlijkst: 1300 mensen kunnen binnen de Dienst Justititële Inrichtingen blijven werken, maar voor 2400 mensen geldt dat niet.

“Dat is het meest pijnlijke. We willen echt mensen van werk naar werk leiden.”

Volgens de staatssecretaris komt de fikse bezuiniging op het gevangeniswezen doordat niet wordt bezuinigd op de politie. Ook gaat justitie meer werken met elektronische enkelbanden voor gedetineerden. Daarover zei Teeven dat die mensen moeten gaan werken.

“Er zijn heel veel zaken waarvoor geen vrijwilligers meer te vinden zijn. Daarvoor kun je heel goed mensen met een enkelband inzetten.”

Gevangenen moeten ook gaan betalen voor de kosten van hun celstraf en enkelband. Volgens de staatssecretaris zullen sommige gedetineerden terwijl ze in de gevangenis zitten al kunnen betalen. De meesten zullen echter pas na het uitzitten van hun straf met geld op de proppen kunnen komen. Dit plan moet jaarlijks 7,3 miljoen euro opleveren, aldus Teeven.

“Dat is veel geld, maar dat gaat lukken.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.