Tegel voor nrc.next-verslaggever

Nrc.next-verslaggever Freek Schravesande heeft de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs, in de categorie Talent gewonnen. „De toekomst van de journalistiek ligt bij mensen die in staat zijn goed een verhaal te vertellen”, zei juryvoorzitter Jeroen Smit gisteravond bij de uitreiking in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Juist Schravesande bleek over dat talent te beschikken. „Schravesande is een ongebruikelijk talent dat veel ruimte kreeg voor onorthodoxe onderwerpen”, aldus de jury.

Schravesande (1982) werd genomineerd voor drie verhalen die vorig jaar op de cover van nrc.next hebben gestaan: de leraar die een leerling heeft geslagen en daar vrijmoedig over spreekt, de mannen (‘stokstaartjes’) die er in de duinen bij Hoek van Holland plezier aan beleven om zich te ontbloten en het verhaal over de moord op een man die in zijn dorp werd gehaat en wiens lijk in het kanaal van Steenenhoek werd gevonden. In de de categorie Talent waren ook Lucas Brouwers (NRC Handelsblad) en Ana van Es (de Volkskrant) genomineerd.

De grote kanshebbers waren dit jaar NRC Media en de Volkskrant. De Volkskrant was vier keer genomineerd, NRC Handelsblad twee keer en nrc.next een keer.

De politieke redactie van RTL Nieuws won in de categorie ‘Nieuws’ voor de berichtgeving over de inkomensafhankelijke zorgpremie. J.L. Heldring, columnist in ruste van NRC Handelsblad, kreeg een Tegel voor zijn gehele oeuvre. NRC