Sunnitische aanhanger van Assad gedood

Een prominente sunnitische geestelijke is gisteren om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in een moskee in het hart van de Syrische hoofdstad Damascus. De aanslag kostte nog 48 mensen het leven. Door de dood van sjeik Mohammed al-Buti (84) verliest het regime van president Bashar al-Assad een van zijn laatste steunpilaren binnen de sunnitische meerderheid, die verder de oppositie domineert. Het regime komt voort uit de alawitische minderheid, een shi’itische sekte.

De oppositie suggereerde, zoals vaker, dat het regime zelf voor de aanslag verantwoordelijk was. Maar moslimextremisten onder de rebellen hebben zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan zelfmoordterreur. Het was wel de eerste aanslag in een moskee sinds het begin van de opstand, twee jaar geleden.

Sjeik Buti’s preken werden regelmatig op de televisie getoond. Hij werd gedood terwijl hij studenten religieuze les gaf in de Iman-moskee.

Vandaag en morgen praten Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Dublin over opheffing van het EU-wapenembargo tegen Syrië, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bepleiten. De Franse minister Fabius zei gisteren na overleg met zijn Nederlandse ambtsgenoot Timmermans dat het embargo weg moet om de Syrische rebellen militair te versterken en Assad tot onderhandelingen te dwingen. Timmermans zei dat de afweging van de risico’s „op dit moment anders wordt gemaakt door de Franse regering dan door de Nederlandse regering”. Nederland en Duitsland vrezen dat wapens in handen komen van jihadisten.