Spanningen in ‘Vluchtkerk’ lopen op

Twee weken voor de afgesproken ontruiming van hun opvang lopen de spanningen in en rond de groep asielzoekers in de Amsterdamse ‘Vluchtkerk’ op. Stress, ziekte, kou, vermoeidheid, interetnische spanningen en de uitzichtloosheid van hun situatie eisen na drie maanden hun tol. Dat zeggen asielzoekers en vrijwilligers die hen van voedsel en kleding voorzien.

Paul van Oosten van de Diaconie van de Protestantse kerk, de instantie die hun demonstratieve verblijf in de voormalige Jozefkerk mogelijk maakt, denkt dat een nieuwe actie, na de ontruiming van de kerk op 31 maart, een te zware wissel trekt op het uithoudingsvermogen van de asielzoekers. „Het is een veldslag geweest”, zegt hij. „De gezondheids- en veiligheidssituatie is na maanden slapen in groepsverband erg slecht.”

De situatie van de asielzoekers is niet veranderd sinds ze in september vorig jaar een tentenkamp opzetten in Amsterdam-West om te demonstreren tegen het uitzettingsbeleid. De asielzoekers, vrijwel allemaal uit Afrikaanse landen, kunnen Nederland niet worden uitgezet, terwijl staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vasthoudt aan het oordeel van zijn immigratie- en naturalisatiedienst om hun geen verblijfvergunning te geven. Hij biedt de asielzoekers opvang aan, mits ze met de Dienst Terugkeer en Vertrek samenwerken om hun vertrek uit Nederland te bewerkstelligen.

Morgen demonstreren de bewoners van de Vluchtkerk, hulporganisaties en andere asielzoekers op het Museumplein in Amsterdam. Ze hopen Teeven, of op zijn minst een Kamermeerderheid, ertoe te bewegen iets aan hun situatie te doen.