Slow television met angstige bejaarden in vredestijd

Wo ist der Bahnhof?Ned. 2, 20.55 - 22.00 uur

De gebroeders Gé en Arie Temmes behoren tot de ‘net-nietgeneratie’: ze waren eigenlijk te jong om iets meegemaakt te hebben in de Tweede Wereldoorlog. Dus beroepen zij zich op het ‘verzetsverleden’ van hun vader (die staat namelijk als politieagent op een foto in een boek over het verzet) en over de verzetsdaad van Arie, waar de titel naar verwijst en waar de film om draait. Dan vinden ze ook nog een ‘oude pan’ in de tuin...

In de Boekenweek komen tv-komieken Van Kooten en De Bie altijd met een toepasselijke bloemlezing uit eigen werk. Het thema is nu ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’, dus brengen zij Wo ist der Bahnhof?, waarin de gebroeders Gé en Arie Temmes vanuit het volkstuinhuis vertellen over hun oorlog.

De film uit 1985 is op dvd ingekort. Voor deze gelegenheid wordt hij uitgezonden in zijn oorspronkelijke lengte (53 minuten) en met de heroïsche filmmuziek van Ennio Morricone. We zien de gebroeders uitgebreid rondscharrelen, tere plantjes poten, rondfietsen, boodschappen doen; alsof er geen zendtijdschaarste bestond. Dat oeverloze hoort ook bij Gé en Arie, die eindeloos kunnen emmeren over niets, met veel herhaling, in staccato Haags.

Goed getroffen is het angstige leven van de bejaarden, die de vredestijd overweldigend spannend vinden. Een fiets parkeren, fietstassen gestolen, pot appelmoes laten vallen: het zijn allemaal grote avonturen voor de kleine mannen.