Slow television met angstige bejaarden

Zien

Film

Wo ist der Bahnhof

Ned. 2, 20.55 - 22.00 uur

In de Boekenweek komen tv-komieken Van Kooten en De Bie altijd met een toepasselijke keuze uit eigen televisiewerk. Nu komen zij met Wo ist der Bahnhof uit 1985, waarin de gebroeders Gé en Arie Temmes vanuit het volkstuinhuis vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

De film wordt uitgezonden in zijn oorspronkelijke lengte van 53 minuten, en dat is best lang, ingekort (zoals op de dvd) is hij eigenlijk beter. Toch is het aardig om slow television van 28 jaar geleden te zien. We zien de gebroeders uitgebreid rondscharrelen, tere plantjes poten en rondfietsen . Dat oeverloze hoort ook bij Gé en Arie, die eindeloos kunnen emmeren over niets, met veel herhaling, in zenuwachtig staccato Haags.

Goed getroffen is het angstige leven van de bejaarden, die de vredestijd overweldigend spannend vinden. Een fiets parkeren, fietstassen gestolen: het zijn allemaal grote avonturen voor de kleine mannen.

Wilfred Takken