Sarkozy verdacht van geldmisbruik

De Franse justitie heeft oud-president Nicolas Sarkozy aangemerkt als verdachte in het gerechtelijk onderzoek naar illegale campagnedonaties van miljardair Liliane Bettencourt.

Dat heeft de advocaat van Sarkozy, Thierry Herzog, na ondervraging van de huisstaf van Bettencourt bevestigd. Hij noemde de behandeling van zijn cliënt vanmorgen „schandalig” en kondigde aan in beroep te gaan. In november nog besloot dezelfde onderzoeksrechter in Bordeaux, Jean-Michel Gentil, Sarkozy slechts als ‘getuige met advocaat’ te zien. Nu is de politicus officieel verdachte.

Sarkozy zou misbruik hebben gemaakt van de verminderde geestelijke vermogens van de dementerende Bettencourt (nu 90 jaar), een vergrijp waarop maximaal drie jaar gevangenisstraf en 375.000 euro boete staat.

Bettencourt is de enige erfgename van de oprichter van cosmeticaconcern L’Oréal. Sarkozy zelf houdt vol dat hij in 2007, kort voor de door hem gewonnen presidentsverkiezingen, slechts één keer bij haar thuis is zijn geweest, om haar inmiddels overleden echtgenoot, oud-politicus André Bettencourt, te ontmoeten. Maar tenminste vier personeelsleden getuigden dat de Sarkozy dat jaar veel vaker in het ‘hôtel particulier’ van de Bettencourts in Neuilly-sur-Seine kwam. Mogelijk praatte Sarkozy 150.000 euro los voor zijn campagne.

De zaak is onwelkom nieuws voor de politieke vrienden van Sarkozy die sinds enige weken de weg bereiden voor zijn terugkeer bij de presidentsverkiezingen in 2017. De oud-president liet eerder deze maand via de vrienden weten dat hij „als het nodig is” in het belang van Frankrijk wil terugkeren naar de macht.