Rechtszaak Jasper S. niet volledig opgenomen ‘uit respect slachtoffer’

Eind februari kwam Jasper S. voor het eerst voor de rechter in een pro-formazitting. De rechtszaak zal beperkt worden uitgezonden.
Eind februari kwam Jasper S. voor het eerst voor de rechter in een pro-formazitting. De rechtszaak zal beperkt worden uitgezonden. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Uit respect voor de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra wordt de rechtszaak tegen Jasper S. niet in zijn geheel opgenomen en uitgezonden op radio en televisie. Omrop Fryslân wilde de hele zaak live uitzenden, maar de rechtbank in Leeuwarden staat dat niet toe, zo bepaalde de voorzitter van de kamer die de zaak behandelt vandaag.

De zaak wordt volgende week inhoudelijk behandeld. Omrop Fryslân wil zo veel mogelijk van de rechtszaak, inclusief verklaringen van de verdachte, opnemen en uitzenden. Andere media zouden dan gebruik mogen maken van de opnames.

De rechtbank steekt daar een stokje voor. Vaatstra zou zelf “met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” niet gewild hebben dat details over wat S. met haar heeft gedaan, via audiovisuele media gedeeld zouden worden met een groot publiek. De rechtbank noemt audiovisuele media “vele malen indringender” dan berichtgeving door de schrijvende pers.

S. heeft bovendien aangegeven geen verklaring af te leggen als zijn stem wordt opgenomen. Als hij zwijgt wordt het “proces van de waarheidsvinding” verstoord, aldus de rechtbank, die van mening is dat de waarheidsbevinding zwaarder moet wegen dan het belang van de audiovisuele openbaarheid.

Deel wordt wel gefilmd

Alleen de opkomst van de rechters, het requisitoir van justitie en het betoog van de advocaat mag nu worden gefilmd. De beelden worden met een vertraging van ongeveer een kwartier uitgezonden om incidenten en namen uit het beeld- en geluidsmateriaal te kunnen verwijderen.

S. werd op zondagavond 18 november aangehouden. Hij deed mee aan een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek onder achtduizend mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het meisje woonden. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel. Hij heeft bekend Vaatstra te hebben vermoord en verkracht.

Eind februari kwam S. voor het eerst in het openbaar voor de rechter in een pro-formazitting. Hij werd toen volledig toerekeningsvatbaar verklaard door drie experts die hem onderzochten, wat betekent dat justitie waarschijnlijk geen tbs zal eisen. Justitie legt de 45-jarige S. moord en verkrachting ten laste.

LICHAAM VAN VAATSTRA IN LENTE VAN ’99 GEVONDEN

Het lichaam van de 16-jarige Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland in Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord nadat ze in de nacht na Koninginnedag vanuit Kollum naar haar huis in Zwaagwesteinde was gefietst. S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra. Hij zou dertien jaar lang zijn mond hebben gehouden om zijn familie te beschermen, liet zijn advocaat eerder weten.