PvdA-senator Janny Vlietstra volgt Bats op als burgemeester van Haren

Foto ANP/Catriunus van der Veen

Eerste Kamerlid Janny Vlietstra (PvdA) is benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Haren. De waarnemend burgemeester van Marum gaat per 1 mei aan de slag in Haren en blijft twee jaar.

De Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg (PvdA) heeft haar benoemd, maakte de provincie vanmiddag bekend. Vlietstra volgt de opgestapte VVD’er Rob Bats op. Die kondigde eerder deze maand zijn vertrek aan naar aanleiding van de Facebookrellen in september. De commissie-Cohen was vorige week niet mals over zijn optreden.

Hem wordt in het onderzoeksrapport onder meer verweten dat hij geen effectief gebruik wist te maken van de instrumenten die hij tot zijn beschikking had: bevoegdheden en communicatie. Ook de communicatie tussen leidinggevenden op straat en besluitvormers verliep slecht.

De 64-jarige Vlietstra was eerder wethouder in Leeuwarden, burgemeester van Winschoten, gedeputeerde in Drenthe en waarnemend burgemeester van De Wolden.