Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Producentenvertrouwen afgenomen - consumptie opnieuw gedaald

Foto ANP/Bas Czerwinski

Ondernemers in de industrie zijn in maart iets pessimistischer geworden dan in februari. Het producentenvertrouwen daalde met 1,2 punten tot -4,8. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend.

In de voorgaande maanden was de stemming onder ondernemers nog iets verbeterd. Ondernemers zijn vooral pessimistischer over hun verwachte productie en de toekosmtige werkgelegenheid, over hun orderpositie en voorraden zijn ze iets minder negatief dan een maand eerder.

Het aantal ondernemers dat verwacht in de komende drie maanden het personeelsbestand in te krimpen is nog wel groter dan het aantal dat dacht meer mensen aan te nemen. Ruim twintig procent verwacht dat de personeelssterkte afneemt, terwijl zeven procent op een toename rekent.

Bestedingen liggen een stuk lager

Nederlandse huishoudens hebben daarnaast in januari 2,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in januari 2012. De bestedingen liggen hiermee weer een stuk lager dan in december, toen consumenten een procent minder besteedden.

De bestedingen van Nederlandse huishoudens liggen nu al anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Aan duurzame goederen werd in januari 11,9 procent minder uitgegeven dan in januari 2012. Vooral nieuwe auto’s, woninginrichting en huishoudelijke artikelen waren minder in trek. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen waren 1,7 procent lager.

De huishoudens gaven wel 1,4 procent meer uit aan overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen. Door het koude weer werd fors meer energie verbruikt. De bestedingen aan diensten waren 0,3 procent lager dan een jaar eerder.