‘Premier Libanon dient ontslag in van kabinet’ - ‘oorlog in Syrië speelt mee’

De Libanese premier Najib Mikati tijdens een interview in Beiroet eerder deze maand.
De Libanese premier Najib Mikati tijdens een interview in Beiroet eerder deze maand. Archieffoto Reuters / Jamal Saidi

De Libanese premier Najib Mikati heeft het ontslag van zijn regering ingediend, meldt Reuters. Reden voor het ontslag is onder andere een impasse in zijn kabinet over de voorbereiding van nieuwe verkiezingen en de verlengde aanstelling van een van zijn generaals.

Het kabinet van Mikati werd het niet eens over de verlenging van de aanstelling van generaal Ashraf Rifi, het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst. Daarnaast kon het kabinet het niet eens worden over de oprichting van een orgaan dat toezicht zou moeten houden op de parlementaire verkiezingen aankomende juni. Het kiessysteem is buitengewoon ingewikkeld en moet hervormd worden voordat de nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden.

Het ontslag van Mikati gaat overigens pas in als president Michel Suleiman het aanvaardt. Het aftreden van de premier vergroot de politieke onzekerheid in Libanon, waar de spanningen al oplopen door de burgeroorlog in het buurland Syrië. Dat speelt op de achtergrond dan ook een grote rol vertelt Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants van NRC:

“Het is een heel gevaarlijke situatie in Libanon; het is normaal gesproken al een instabiel land met al die verschillende facties, religies en partijen. Maar nu de partijen verdeeld zijn in een pro- en anti-Assad kamp en een miljoen Syrische vluchtelingen binnen de grenzen is het helemaal lastig om overeenstemming te bereiken.”

Hariri-tribunaal was Hezbollah doorn in het oog

De soennitische miljardair Mikati was sinds januari 2011 premier nadat Hezbollah het vorige kabinet van Saad Hariri ten val had gebracht en elf ministers ontslag namen. De shi’itische Hezbollah-beweging was woedend over het zogenaamde ‘Hariri-tribunaal’ dat vanuit Leidschendam de moord onderzoekt op de vader van Hariri in 2005, Rafik Hariri. Daarbij kwamen ook vier prominente leden van de beweging in beeld. Volgens Hezbollah, die er niet over piekerde de leden uit leveren, zat Israël echter achter de aanslag.

De vraag is nu wat er verder gaat gebeuren. Volgens Roelants zal de politiek toch met elkaar moeten blijven praten:

“Iedereen probeert toch de rust te handhaven, niemand wil een nieuwe burgeroorlog. En de kieswet moet nu eenmaal hervormd worden anders kunnen er geen nieuwe verkiezingen plaatsvinden.”

Als de verkiezingen doorgaan in juni is de verwachting dat Hezbollah en pro-Damascus christelijke partijen de uitslag zullen domineren en hun positie in een nieuwe regering nog verder zullen versterken.