Paradijs voor liefhebbers Dinky Toys

David en Esmiranda Bouwman hebben in Brummen hun eigen veilinghuis, dat gespecialiseerd is in speelgoed. Verzamelaars komen van heinde en verre voor een modelauto, trein of Barbie.

Een Dinky Toy in goede staat brengt bij veilinghuis Bouwman & Bouwman in Brummen al gauw 80 euro op. Voor een Märklin-locomotief in de originele doos is de startprijs 110 euro. Maar de veilingprijzen kunnen ook wel eens veel hoger oplopen. Mannen die modelauto’s of treinen verzamelen, gaan soms heel ver om een geliefd exemplaar in hun bezit te krijgen. „Er zijn klanten die na de veiling vragen of ze 50 euro mogen pinnen en de rest van het bedrag contact kunnen betalen”, vertelt veilingmeester David Bouwman. „Dan ziet hun echtgenote niet op het bankafschrift wat ze hebben betaald. Thuis vertellen ze dat het een koopje was.”

David en zijn echtgenote Esmiranda begonnen tien jaar geleden met het organiseren van speelgoedveilingen. Daarvoor verkochten ze antiek, maar die markt stortte langzamerhand in. In 2003 was er een verzamelaar van modelauto’s die zei dat ze een kijkje moesten nemen bij een weduwe in Hellevoetsluis. Zij woonde tussen de vitrinekasten met modelauto’s van haar overleden echtgenoot. „We zijn vier keer op en neer gereden met een grote aanhanger”, zegt David Bouwman. „Van de opbrengst wilde ze een camper kopen. Dat lukte. We haalden meer dan 180.000 euro binnen.”

Sindsdien stroomden de opdrachten om speelgoed te veilen binnen. Een oud-directeur van de Nederlandse Spoorwegen bracht de poppencollectie van zijn vrouw in. De vrouw kon moeilijk afstand doen, ze wilde met elke pop nog een keer op de foto. Dat kostte flink wat tijd, maar het was het waard. „We huurden een beëdigd taxateur in om de richtprijzen vast te stellen”, zegt Esmiranda Bouwman. „Sommige poppen leverden op de veiling 5.000 of 6.000 euro op. Er kwamen zelfs verzamelaars uit Japan op af.”

Zo leerde het echtpaar in de praktijk wat oud speelgoed waard is. Er gingen al 200.000 stukken speelgoed door hun handen. Ze hebben een duidelijke taakverdeling: David doet de auto’s en de treinen, Esmiranda de poppen en de Barbies. De ouders van David helpen mee in het bedrijf, en ook hun tienerdochters steken op veilingdagen een handje toe. „We zijn een echt familiebedrijf en dat willen we zo houden”, zegt David Bouwman.

Het echtpaar veilt naast speelgoed ook boedels van failliete bedrijven, in opdracht van curatoren. Maar het bedrijf is vooral bekend om zijn speelgoedveilingen, waar verzamelaars uit het hele land en vaak ook uit het buitenland op afkomen. Ze vinden om de vijf à zes weken plaats, altijd op zaterdag. Er komen doorgaans zo’n 120 mensen. Morgen is er een veiling van 581 kavels, voornamelijk modelauto’s, treinen en speelgoed van blik.

De Bouwmans veilen nooit in één keer een volledige verzameling, altijd stellen ze een selectie samen uit de inbreng van verschillende eigenaars. „Dat doen we om de markt niet te bederven”, zegt David Bouwman. „We proberen telkens een veiling samen te stellen waarin goede modellen en stukken van wat mindere kwaliteit elkaar afwisselen. Dan blijven de verzamelaars terugkomen.”

Hij zit aan tafel met een weduwe uit de Randstad, die de collectie van haar overleden man komt aanbieden. Ze is sinds Kerstmis bezig geweest met het uitzoeken ervan. Dat was tegelijkertijd een soort rouwverwerking, zegt ze. Uit alle uithoeken van het huis kwamen auto’s tevoorschijn, soms nog in doosjes waar ze nooit uit waren gehaald. Haar twee zoons zochten elk een auto uit, zelf houdt ze er ook een paar waaraan ze gehecht is geraakt. De rest van de bijna vierhonderd modellen wil ze verkopen via het veilinghuis.

David Bouwman legt haar de procedure uit. „We kunnen niet alle autootjes in één keer veilen”, zegt hij. „Het kan tot december duren voor we de hele verzameling hebben verkocht. Na elke veiling rekenen we met u af.” Hij legt uit hoe de prijzen worden vastgesteld. „Een auto die nog onbeschadigd in het originele doosje zit, is vier keer zo veel waard als een auto zonder doos.” De weduwe vindt het goed; ze laat de auto’s achter en vertrouwt erop dat het veilinghuis er de juiste prijzen voor zal vragen.

„We hanteren altijd een startprijs waar we niet van afwijken”, zegt David Bouwman. „Als we denken dat een veilingstuk 100 euro kan opbrengen, starten we bij 50 euro. Dat is de beste manier om een biedingsstrijd te ontketen. Als een eigenaar daar niet mee akkoord gaat en een topprijs wil bedingen, moet die naar een beurs gaan. Op een veiling bepaalt de koper de prijs.” Er zijn al kavels vanaf 1 euro, bijvoorbeeld auto’s waarmee veel gespeeld is. Het veilinghuis gaat er prat op dat het zo’n 95 procent van alle stukken weet te verkopen. „Als iets onverkocht blijft, hebben wij meestal een verkeerde inschatting van de prijs gemaakt”, zegt Bouwman, „want rommel nemen we niet in.”

Speelgoedveiling bij Bouwman & Bouwman in Brummen morgen (za 23 maart) van 11 tot circa 15 uur. Kijken: vandaag 12-16 uur en morgen vanaf 9 uur. Inl: www.veilinghuisbouwman.com