over de haag

Een oude bekende

Van minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) mogen de schaarse vacatures bij het rijk alleen door andere ambtenaren worden ingevuld. Behalve als het om de entourage van de minister zelf gaat. Blok heeft sinds deze week een nieuwe woordvoerder en die komt van buiten: Jacek Magala. Blok verving zijn oude woordvoerster nadat ze blunderde bij het woonakkoord. Is de overheid dan een ambtenaar lichter? Nee hoor, Elaine de Boer is nu plaatsvervangend directeur communicatie bij het ministerie.

Ezel in de Kamer

Alsof het nooit anders was, stond hij er gisteren opeens: een schilder met ezel en olieverf in een hoekje van de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Hans Versfelt schildert Haagse stadsgezichten, en dan mogen debatterende parlementariërs niet ontbreken. Het is best lastig de zaal mooi op het doek krijgen: „Het meubilair zorgt voor allerlei scherpe hoeken.” Gelukkig, zei Versfelt, zorgden de politici nog voor wat harmonie in zijn werk. Luistert hij ook naar hun debatten? „Ik hoor ze wel, maar het gaat het ene oor in en het andere uit.”

Een fles voor Erdogan

De waxinelichthoudergooier had het makkelijker. Een Gouden Koets valt op. Maar de demonstrant die gisteren een leeg flesje naar de bezoekende Turkse premier Tayyip Erdogan wilde gooien, moest kiezen uit de veertien auto’s in zijn stoet. De auto van Erdogan was als enige voorzien van een vlaggetje. Maar dat had de flessenwerper in de haast niet gezien: hij gooide mis.

Belofte maakt schuld

Als volleerd marktkoopman bracht staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vorige week in een debat producten aan de man die ‘zijn’ gedetineerden maken in de gevangenis. Wat ze zoal maken? Linnengoed, vergadertafels, tuinschermen, celdeuren, en... tassen. „Hele mooie groene tassen, en dat weet ik, want ik neem zelf mijn dossiers er weleens in mee naar huis”, glom Teeven. Gisteren deelde hij de tassen uit aan de voltallige Kamercommissie. De Kamerleden kregen er zelfs twee: een groene én een witte.

Dierenvriend Rutte

Er is al veel over geschamperd: het verbod op wilde dieren in circussen. Vanuit het niets dook de maatregel op in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Gisteren onthulde De Telegraaf wie het voorstel ter tafel bracht: Mark Rutte himself. De premier zou zijn belobbyd door zijn vriend en dierenbeschermer Jort Kelder. Die ontkent op Twitter alle betrokkenheid: „VVD luistert sowieso meer naar #Telegraaf dan gezond verstand.”

Samenstelling Thijs Niemantsverdriet