Oersoep

Gisteren was het voor de allereerste keer Big Bang Day. Vanaf nu is het elk jaar op de eerste dag van de lente Oerknaldag. Dan vieren we „het begin van alles en alles wat daarop gevolgd is”. Dat is leuk, want dan heb je als atheïst eindelijk ook iets te vieren.

Op Big Bang Day wensen we elkaar een ‘schitterende Oerknaldag’ en drinken we Bang’s – speciale cocktails waarbij een druppeltje tabasco tussen een laag wodka en een laagje sambuca een oerknalletje in je shotglaasje vormt.

Maar wat eet je op Oerknaldag? Juist: oersoep!

Ik zag direct een diepe kom met een dikke, borrelende grijs-groene snert voor me. Met kleine onweerwolkjes erboven waar af en toe een bliksemschicht uit schiet. Maar vooral dat laatste bleek lastig te realiseren. Het klinkt ook niet zo smakelijk.

Even verder associëren. De Big Bang is de geboorte van het heelal en de sterren. Dus de oersoep moet sprankelend zijn. En vegetarisch, want het leven moet er nog uit ontspruiten. Een heldere, sprankelende groentebouillon. Getrokken van oergroenten. En steranijs. Met een garnituur van kiemgroenten. En gepocheerde kwarteleitjes, als uitwaaierende galactische nevels.

Maak van je gewone bouillon een oergroentebouillon door bijvoorbeeld gele oerwortel, pastinaak, peterseliewortel en knolselderij mee te trekken. Een uienschilletje geeft de bouillon een mooie gouden kleur. Een stukje steranijs en een klein stukje gember maken het helemaal af. Je hebt er uiteindelijk een liter van nodig voor vier personen. Met gewone groentebouillon gaat het ook, maar dat is natuurlijk oersaai.

Leg in vier glazen kommetjes een plukje erwtasperges (van die leuke dunne witte stengeltjes met geelgroene blaadjes eraan) tegen de rand. Leg in het midden een plukje taugé en daarop een plukje rodebietenkiempjes.

Giet nu voorzichtig de soep erop. Handig is om acht kwarteleitjes in een schaaltje te breken, een pannetje water met azijn tegen de kook te brengen, een draaikolkje te maken en daar de eitjes tegelijk in te laten glijden om ze na een half minuutje met een schuimspaan op te scheppen en ze per twee over de schaaltjes te verdelen. Leuk is echter om de soep zo heet op te dienen dat de eitjes aan tafel in de hete soep gepocheerd kunnen worden.

Maak het bord af met zorgvuldig geplaatste blaadjes daikon cress en shiso cress. Dat zijn miniplantjes vergelijkbaar met waterkers (garden cress), maar dan gekweekt in exotische smaakjes.