Obama bezorgd over Syrië na de val van het regime

Obama en koning Abdullah tijdens de persconferentie vanavond in Amman.
Obama en koning Abdullah tijdens de persconferentie vanavond in Amman. Foto Reuters / Larry Downing

De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich grote zorgen over Syrië na de val van president Bashar Assad. Hij vreest dat het land een enclave van extremisten wordt, zo zei hij op een persconferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman waar hij op bezoek is.

De Amerikaanse president zei dat aan het bewind van Assad zeker een einde komt, de vraag is alleen wanneer. Maar er is iets kapot gegaan in Syrië dat niet meteen hersteld kan worden. Onder Assad zijn talloze onschuldigen op tragische en hartverscheurende wijze omgekomen en in een dergelijke chaos kunnen extremisten overleven, zei Obama.

“Maar wij kunnen beginnen de zaken in een betere richting te sturen en essentieel daarvoor is een samenhangende oppositie.”

Obama bij zijn ontvangst in Jordanië door koning Abdullah.Reuters / Larry DowningReuters / Larry Downing

De Jordaanse koning Abdullah II zei tijdens de persconferentie dat hij weigert om de grens te sluiten voor vluchtelingen uit Syrië. Obama beloofde in Amman om Jordanië 200 miljoen dollar extra aan hulp te geven voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Volgens Obama is dat “noodzakelijk” om politieke hervormingen mogelijk te maken in het land op de lange termijn.