Nrc.next-redacteur krijgt Tegel

Cover nrc.next met een bekroond verhaal van Freek Schravesande.
Cover nrc.next met een bekroond verhaal van Freek Schravesande.

„Ik rek korte berichten op tot drieduizend woorden”, zegt journalist Freek Schravesande, die gisteravond in Den Haag werd bekroond met de Tegel voor Talent. De Tegels gelden als de belangrijkste persprijzen.

Schravesande is redacteur bij nrc.next. Hij schrijft grote verhalen over klein nieuws: een leraar die een leerling stompt; blote mannen in de duinen; een lijk in het kanaal. „Ik krijg de ruimte om zijpaden te bewandelen, zonder te worden ingekapseld door het nieuws”, zegt hij, „om te laten zien dat er meer in Nederland gebeurt, buiten Haren en het Catshuis”.

Opvallend aan zijn verhalen is dat ze veel openlaten: „Je schiet er eigenlijk geen fuck mee op. Een lezeres schreef: ‘nu weet ik nog niet waarom die leraar die klap gaf’. Soms is er geen duidelijk waarom.”

De Tegels, van de Stichting Jaarprijzen voor de journalistiek, werden uitgereikt tijdens een gala in de Koninklijke Schouwburg, gepresenteerd door Eva Jinek.

J.L. Heldring (95), oud-columnist van NRC Handelsblad kreeg een Tegel voor zijn oeuvre. Hij kon niet zelf komen, zijn dochter nam de prijs in ontvangst: „Hij had nog nooit van de Tegel-prijzen gehoord, maar hij is vereerd.” RTL Nieuws won de Publieksprijs en de Tegel voor Nieuws. De Tegels voor Verslaggeving en Achtergrond gingen naar de Volkskrant.