Netanyahu biedt Turkije excuses aan voor bestorming schip bij Gaza

Aankomst van de Mavi Marmara in Istanbul in december 2010. Op de zijkant van het schip beeltenissen van de negen activisten die op 31 mei omkwamen toen Israëlische commando's het schip overvielen.
Aankomst van de Mavi Marmara in Istanbul in december 2010. Op de zijkant van het schip beeltenissen van de negen activisten die op 31 mei omkwamen toen Israëlische commando's het schip overvielen. Foto AP / Burhan Ozbilici

De Israëlische premier Netanyahu biedt Turkije excuses aan voor de doden die gevallen zijn bij de bestorming van het Turkse schip de Mavi Marmara in 2010. Dat meldt Reuters. De Turkse premier Erdogan zou de excuses van Israël ook geaccepteerd hebben.

Netanyahu heeft de excuses gemaakt tijdens een telefonisch onderhoud met de Turkse premier, dat door de Amerikaanse president Obama werd gearrangeerd vlak voordat die uit Israël vertrok op doorreis naar Jordanië. De Israëlische premier heeft tijdens dat gesprek gezegd dat hij ‘verontschuldigingen’ aanbiedt aan iedereen in Turkije die familieleden heeft verloren door fouten die gemaakt zijn bij de onderschepping van het schip. Ook bood hij compensatie aan voor de nabestaanden. De beide landen hebben verder afgesproken dat ze gaan samenwerken om de humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden te verbeteren.

Bestorming leidde tot slechte relatie tussen Turkije en Israël

Het schip de Mavi Marmara met zo’n zevenhonderd pro-Palestijnse activisten werd in mei 2010 aangevallen door Israëlische commando’s op de Middellandse Zee. Daarbij vielen negentien doden onder wie een aantal Turken. Het konvooi was georganiseerd door de Free Gaza Movement en een Turkse hulporganisatie en vanuit Cyprus vertrokken met aan boord hulpgoederen voor de Gazastrook. De activisten hoopten zo de Israëlische blokkade tegen hulp aan Gaza te doorbreken. Israël had vooraf gewaarschuwd tegen het doorgaan van het konvooi, dat een poging zou vormen “de legitimiteit van Israël te ondermijnen”.

De bestorming van het schip leidde vervolgens tot veel internationaal rumoer: aan boord bevonden zich Europese parlementsleden, de Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mairead Corrigan Maguire en een 85-jarige overlevende van de Holocaust. De diplomatieke relatie tussen Turkije en Israël was na het incident flink verstoord. Israël weigerde eerst excuses aan te bieden.