Na machtsstrijd sluit Slotervaart akkoord met Achmea

De tijdelijke leiding van het Slotervaartziekenhuis heeft alsnog een akkoord met verzekeraar Achmea. Dat is wel wat soberder.

Revolutionair was het: een zorgverzekeraar die een compleet ziekenhuis uitsloot. De helft van de Amsterdammers kreeg vorige maand de boodschap dat hun verzekeraar, Achmea, de doktersrekening in het Slotervaartziekenhuis niet meer volledig zou vergoeden. Ze konden volgens Achmea beter naar een ander ziekenhuis in de buurt.

Die unieke situatie heeft twee maanden geduurd. Gistermiddag sloot Achmea alsnog een contract met het Slotervaartziekenhuis over te leveren zorg in 2013. Een soberder contract, dat wel.

Afgesproken is dat het Slotervaart minder zorg levert dan de vorige directeur Aysel Erbudak wilde. Maar zij is intussen geschorst. Het interim-bestuur ging wel akkoord met de voorwaarden van Achmea. Nu past het overeengekomen budget voor 2013 binnen de landelijke afspraken van maximaal 2,5 procent groei.

Het contract is een opsteker voor de tijdelijke leiding van het ziekenhuis. Die kwam de afgelopen weken negatief in het nieuws door een machtsstrijd om het ziekenhuis. Met een aandelenuitgifte is een vastgoedfirma uit Velsen-Noord de belangrijkste aandeelhouder geworden. Maar wie daar weer eigenaar van is, is onduidelijk.

Eind vorig jaar overleed grootaandeelhouder Jan Schram. Deze vastgoedondernemer uit Beverwijk had in 2006 het ziekenhuis van de ondergang gered. Zijn zakenpartner Aysel Erbudak, die er bestuursvoorzitter werd, kreeg eind vorig jaar een conflict met verzekeraar Achmea, waar ze zeker tien keer mee aan tafel zat om te onderhandelen over het contract voor dit jaar. Zij wilde méér bariatrische operaties (tegen overgewicht) uitvoeren, wat niet mocht van Achmea. En ze wilde niet het financiële risico dragen voor dure kankermedicijnen, wat wel moest van Achmea.

Interne meningsverschillen over de aandelen in het ziekenhuis na het overlijden van Schram, escaleerden vervolgens. De commissarissen schorsten Erbudak omdat ze „op eigen houtje” had gehandeld. Maar onder dokters en zorgverleners buiten het Slotervaart dwong ze respect af: niemand heeft tot nu toe in de verharde onderhandelingen met zorgverzekeraars nee durven zeggen.

Toen de commissarissen Erbudak eenmaal hadden geschorst, heropenden zij de onderhandelingen met Achmea en nu is het contract alsnog rond. Volgens een woordvoerder van Achmea zijn er geen zorgen over wie de huidige aandeelhouder van het ziekenhuis is. „We zijn er keurig over geïnformeerd.” Juristen van Achmea hebben onderzocht of het rechtmatig was om met de twee huidige bestuursleden van het ziekenhuis afspraken te maken.

De woordvoerder van het Slotervaart wil niet bekendmaken wie het ziekenhuis bezit. Hij zegt dat met de aandeelhouder is afgesproken dat hier voorlopig geen mededelingen over worden gedaan. President-commissaris Theo Dekker verwijst vragen over het ziekenhuis door naar de familie Schram, die geen toezicht houdt maar een van de aandeelhouders is. Een lid van de familie Schram zat ook bij de heropende onderhandelingen met Achmea. Ziekenhuizen zijn voor hun inkomsten vrijwel volledig afhankelijk van zorgverzekeraars.

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) heeft een interpellatiedebat aangevraagd over de ruzie rond het Slotervaartziekenhuis. Zij wil van de minister onder meer weten wie de eigenaar is.