Minder vlees, minder katoen

Het zet meer zoden aan de dijk om op uw consumptiepatroon te letten dan om bijvoorbeeld korter te gaan douchen. Overigens is dat laatste wel weer verstandig met het oog op uw energieverbruik: water verwarmen kost flink wat energie.

Toch geef ik u graag twee tips die direct flink water besparen.

De eerste is: eet minder vlees. Vleesproductie vergt veel van alles: energie, land en dus ook water. Met name voor rundvlees is een grote hoeveelheid water nodig. Niet omdat koeien zo veel drinken, maar omdat voor de productie van veevoer flink wat water nodig is.

De tweede tip is: koop minder of tweedehands kleding en let op het materiaal. Katoenteelt is een echte slurper en niet-biologische katoen gebruikt ook nog eens aardig wat bestrijdingsmiddelen. Biologische katoen is dus niet waterzuiniger, maar helpt wel het water schoon te houden in de productiegebieden. Op waterfootprint.org kunt u van veel producten de gebruikte hoeveelheid water zien. Ook kunt u daar uw eigen waterfootprint berekenen. Het mondiale waterprobleem speelt absoluut niet in Nederland. Hier verzuipen we er eerder in en is het (helaas) ook nog eens spotgoedkoop. Ik drink vandaag uit eigen bodem, proost!