Kunstwerken gestolen uit Museum Van Bommel van Dam in Venlo

Een van de gestolen werken van Jan Schoonhoven. Foto Museum Van Bommel van Dam

Uit het Museum Van Bommel van Dam in Venlo is vanochtend vroeg een viertal kunstwerken gestolen. Dat heeft het museum vanochtend gemeld. Onder de gestolen voorwerpen zijn drie werken van de Nederlandse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven.

De dieven sloegen rond 5.00 uur vanochtend toe door de voordeur van het museum te forceren. De politie doet nu sporenonderzoek in en rond het museum, aldus een woordvoerder tegen persbureau Novum. De voordeur van het museum is beschadigd, maar de politie onderzoekt nog of de dader of daders door deze deur naar binnen zijn gegaan.

Naast de drie werken van Schoonhoven werd een werk van Tomas Rajlich uit de Collectie Manders gestolen. De werken hebben een verzekerde waarde van 1,1 miljoen euro. De collectie van het museum wordt beheerd door de gemeente. De gestolen werken komen uit de collectie Manders die nu in het museum te zien is.

Museum van Bommel van Dam is een museum voor moderne kunst dat gefinancierd wordt door de gemeente. Gisteren adviseerde een onderzoeksbureau aan de gemeente dat het museum meer aan regionale kunst moet doen. De Venlose politiek ziet het museum het liefst zelfstandig worden.

Het museum is vernoemd naar het verzamelaarsechtpaar Bommel van Dam, dat in 1969 een verzameling van elfhonderd moderne kunstwerken aan Venlo schonk. In het museum hangen onder meer schilderijen van Lucebert, Armando en Aad de Haas.

Woensdag al inbraak bij museum in Zutphen

De kunstroof in Venlo komt twee dagen na de inbraak bij het Stedelijk Museum in Zutphen. Bij die inbraak werden negen waardevolle historische zilveren objecten gestolen. De gestolen zilveren objecten zijn vier zogeheten schuttersketens uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker. Van de laatste twee zijn de deksels achtergebleven. Verder is een hedendaags zilveren tafelstuk gestolen.

Het museum had een deel van de objecten in bruikleen. Het museum heeft contact opgenomen met de eigenaars en de gestolen objecten gemeld bij Interpol en het Art Loss Register, een internationale database van gestolen kunstvoorwerpen. Het museum was gisteren gesloten in verband met het politieonderzoek. Vandaag is het weer open.